28-06-09

warm loopweer

Efkens nog in't kort over de Domestic5k van Beerse: Dit jaar met de fiets naar het centrum gereden zodat ik m'n reservekleren kon meenemen. Christine was die dag ziek dus moest ik het deze keer even alleen klaren. Vlug m'n startnummer opgehaald, dan m'n loopoutfit aangetrokken en eventjes gaan warmlopen. Bob startte 4 minuten voor mij en zei me dat ik hem zeker zou dubbelen. Dit gebeurde effectief, maar dan wel pas in de laatste 2-300m voor de finish (ik had hem vooraf gezegd dat owv het tijdsverschil ik hem pas heel laat kon passeren als ik nog fit genoeg was).
M'n streefdoel van 18' tot 18'15" zoals ik hoopte heb ik niet kunnen halen. De eerste km ging goed, maar ik voelde m'n mond al vrij snel dichplakken. Het weer was me net iets te drukkend, ook de kleine parcourswijziging waardoor we eventjes last hadden van vals plat en een briesje zorgden voor een echte uitdaging. Dus ik wist al vrij snel dat een nieuw record niet voor vandaag zou zijn, ik zou gewoon alles geven wat er in huis was en met een hrm van 163 en max 175 (100%) kon ik niet anders dan tevreden zijn. Afzien kan leuk zijn maar ik ben zeker geen "es emmer", die korte loopjes zijn niet echt mijn ding, maar een leuk intermezzo om te zien wat er in huis is en hoe je tov anderen presteert.

Nadien heb ik 2 dagjes rust genomen zodat m'n benen konden herstellen, vorige zondag dan een "lange?" duurloop gedaan van 11.7km om de week af te sluiten.

Deze week 4 keer gelopen met weektotaal van 53km:
maandag : rustdag
dinsdag : snellere duurloop van 13.3 km - Lilse Bergen
woensdag : rustdag
donderdag : snellere duurloop van 10.3km - Giels Bos
vrijdag: rustdag
zaterdag: duurloop van 9.3km in Beerse- jaagpad + baan - namiddagje Boogschieten in de warme hete zon (zwakkere eerste helft met een sterke 2de helft)
zondag : 1/2 Marathon in Poppel - wedstrijd

Vermits ik al verschilldende maanden nog niet meer dan 15 km gelopen heb, was de conclustie al snel genomen dat deze halve marathon niet meer dan een trainingswedstrijd was. Ik had de Garmin ingesteld op 4'17"/km en hoopte dat ik dit kon klaren met dit weertje. Spijtig genoeg was de start pas om half 3 ipv 2 uur (zoals eerder aangekondigd), want 15min na de start begon de hemel uit te klaren en was de zon onze grootste vijand.

Ik startte rustig, maar na 1km had ik toch een lichte voorsprong op m'n schema, ik bleef m'n tempo gewoon handhaven, ik liep gewoon gelijke tred m'n voorligger, maar dan 20m achter hem. Na 3-4 km begon dit klein groepje uiteen te vallen en zo heb ik er dan 2 kunnen inhalen. Na 10km, een hoop gehijg en gezweet kwam m'n eerste achterligger kort achter mij lopen. Ik liet hem rustig passeren, eventjes aangepikt maar iets later maar gelost, m'n tempo begon te zakken. Dus, verstand op nul en louter op gevoel verder gelopen. Als ik 2km later zie dat m'n voorligger ook werd ingehaald wist ik dat m'n voorligger het ook moeilijk had.

Af en toe flink rond m'n hoofd kunnen zwaaien om die zwerm dazen van me af te houden (dat is het nadeel van een grote ronde met veel km's tussen de velden) en voor de rest was het aftellen naar de finish. De warmte slokte m'n energie op en er restte me niet veel anders dan te lopen tegen een aanvaardbaar tempo zonder kapot te gaan. Pas de laaste km kon m'n tempo nog lichtjes naar boven.

Na 1uur 28min 57 sec was de hel dan eindelijk voorbij, vlug m'n drankjes gepakt, de schaduw opgezocht en de cooling down kon beginnen.

Ik eindigde 5de (in een klein deelnemersveld), mocht m'n conditie iets beter geweest zijn en de temperatuur iets lager, was een 3de plaats zeker haalbaar geweest. Maar zoals reeds vooropgesteld, was dit slechts een duurlooptraining aan ca. marathontempo zodat de km's weer in de benen komen.  Een echte wedstrijdtempo op de halve marathon zal september/oktober zijn.

Zo zitten we weer voor het eerst boven de 50 weekkm's en is er eveneens een start gezet met de lange duurlopen boven de 20km, de rest komt wel, nu stilletjes opbouwen en van het weer genieten

19:44 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-06-09

NIEUW PR OP 10KM

Na een lange tijd geen wedstrijden gelopen te hebben, volgt er nu een (kleine) boom van wedstrijdjes.

Het begon vorige week vrijdag in Weelde, toen liep ik daar de 13.5km. bedoeling was om tegen 4.15min/km te lopen, maar het gevoel was iets beter. Vanaf de start al iets vlotter gestart en ik voelde dat ik dit wel moest kunnen volhouden. 6 Rondjes van 2.25km moesten er gelopen worden, de laatste ronde heb ik m'n tempo versneld om een scherpere tijd te kunnen klokken: 56min 6 sec,  net niet goed genoeg voor een podiumplaats (het aantal deelnemers was ook niet zo groot, dus minder concurrentie).

Afgelopen woensdag was het dan in Hoogstraten te doen om de 10km tijd proberen te verbeteren, of tegen 15.5km/u gemiddeld te lopen. Het weer was ideaal: fris met af en toe een lichte motregen. Ik stond vrij ver vooraan zodat de start vlot verliep, het liep zelfs zo vlot dat ik na 1km toch maar besloot om gas terug te nemen omdat het tempo te hoog lag (3.42min/km). Na 3km wist ik dat het hard knokken zou zijn, een lichte steek in m'n zij wist me dit te vertellen. Dus geen versnellingen, enkel vlot meedraaien en af en toe toch iemand inhalen. De eerste 5km liep ik in 18'50" wat zeker niet slecht is.
En nu het 2de gedeelte aangebroken was en het deelnemersveld flink uitgedund was, werd het enkel nog aftellen, elke 500m was 500m minder afzien. Hier en daar enkele bekenden gezien die me aanmoedigden (het blijft toch fijn en je put hier toch wel kracht uit). 1.5km voor de finish pep ik mezelf nog wat op om gas bij te geven. Gelukkig stak er net iemand mij voorbij zodat ik in z'n kielzog kon blijven. Tot 300m voor de finish ging dit vlot en toen begon de spurt naar de eindmeet. M'n pacer kon ik niet bijhouden maar toch liet ik me niet kennen en spurtte op mijn tempo tot de meet, aankomst net na de 3de dame in 37min 38 sec en daarmee m'n PR op de 10km met 48sec scherper gezet. Nadien nog wat hier en daar gestaan om een klappeke te doen.

Maar deze 2 wedstrijden waren slechts snelheidstrainingen voor de ultieme wedstrijd voor volgende week: DOMESTIC5K in Beerse op 18/6:  5km lopen tegen de klok, elke minuut start een loper, een gevecht tegen jezelf, je kan niet terugvallen op anderen, het blijven 5000 lange, eenzame maar vooral zeer uitputtende km's.
Liefst zou ik m'n tijd van vorig jaar willen kloppen (18min 25sec) en onder de 18min willen eindigen, maar we zien wel. We hebben nog een paar dagen om wat intervallen in te lassen.

Tot na 18/6

11:05 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

24-05-09

rustig opbouwen

Dat is waar we mee bezig zijn. M'n eerste training na m'n inactiviteit begon al slecht: m'n rechter achillespees deed pijn (daags tevoren efkens in de tuin wieden op m'n hurken was de oorzaak), maar toch gaan lopen. Had ik misschien beter niet gedaan, want het gevoel werd alleen maar erger.

Dus  extra rustdagen en de trainingen aan lage snelheid en korte afstand.

Deze week was het al beter, in totaal 4 trainingen met weektotaal van 31 km:
- maandag 5 km : rustige duurloop, net geen 12km/u
- dinsdag 6.6 km: snelle duurloop, net geen 13km/u
- woensdag rustdag (trainingsdag boogschieten)
- donderdag 9 km: gewone duurloop, 12.4km/u
- vrijdag : rustdag
- zaterdag: rustdag (wedstrijd boogschieten Tienen)
- zondag: 10.6 km : lsd,  11.65km/u - namiddag regionale wedstrijd boogschieten

Vermits de conditie nog niet goed genoeg is voor een locale jogging, hebben we onze pijlen maar op het doel gericht.
Alleen spijtig dat ik beide wedstrijden het nipt heb verloren van smurfineke.

Volgende week terug 4 trainingen zodat we tegen 10 juni toch bekwaam moeten zijn om een  10km wedstrijd mee te lopen in Hoogstraten.

21:34 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-05-09

eindelijk terug

Yes, we zijn terug begonnen.

Na 1 maand op non-actief gesteld te zijn vanwege begin van een blessure, hebben we niet stilgezeten.

In't begin wat zwemmen afgewisseld met peddelen op de hometrainer, later overgeschakeld naar gewoon fietsen en tussendoor peddelen op de hometrainer.

Echt peddelen was het wel niet, eerder doorfietsen, zo was de kadans minstens 100, zelfs oplopend tot 120-125. Op die manier hartslag wat hoger krijgen (met het nodige gezweet, want binnen heb je zo weinig verkoeling) zodat het lichaam het "werken" niet verleerd. 2 keer gaan fietsen , 30km tegen 28km/u en 50 km tegen 27km/u, zalig zo snel overal door te kunnen vliegen, af en toe was wind en het wegdek wel een goede tegenstander.

Uiteindelijk gisterennamiddag dan m'n eerste stapjes weer gezet: 6.4 km tegen gemiddeld 12km/u. In het begin voelde het wat onwennig aan, maar geleidelijkaan ging het beter, alleen was m'n hartslag veel te hoog (dus toch veel te hard gelopen): 149 gemiddeld.

Deze voormiddag een tempotraining gedaan, wilde eigelijk gewoon iets rapper zijn dan gisteren, maar ik had er zin in. 8km gelopen, de eerste km was wat inlopen, maar elke volgende km werd sneller en sneller zodat we de laatste km tegen 14.5 km/u liepen. Zo kwam ik uit op een gemiddelde van 13.5km/u met een piekhartslag van 173 en gemiddeld 160. (ter vergelijking: deze waarden had ik bij de halve marathon in Eindhoven maar dan tegen 15.2km/u).

Maar wat belangrijk is , de start is gezet, we gaan niet overdrijven in afstanden. Deze maand is het belangrijkste om terug 4 tot 5 keer per week te lopen met als doel de 10mijl in Malle en later een snelle tijd op 18juni in Beerse op de Domestic5K, ondertussen pikken we nog wel wat joggings mee.

IT'S NICE TO BE BACK !!!

 

21:10 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-04-09

update

Eindelijk dan m'n bezoekje bij de dokter kunnen afleggen zodat we de botscan konden bespreken.

Heel veel viel er niet te bespreken, wat toch wel gunstig is.

De conclusie was dat er een ontsteking was , dat mogelijkerwijze aanleiding kon geven tot een stressfractuur. Dus gelukkig op tijd aan de alarmbel getrokken zodat een echte stressfractuur kon vermeden worden.

Wat de oorzaak hiervan is, blijft spijtig genoeg nog wel onduidelijk: dus doen we: schoenen ECHT vervangen op 1000km, minder extreem lange duurlopen lopen en een conditietest laten doen (eens conditie terug normaal is).

En nu?

Ondertussen heb ik al 12 dagen niet meer gelopen en zou ik nog 2 extra weken volledig looppauze moeten inlassen. Daarna kan ik terug beginnen.

Dus over 2 weken beginnen we rustig terug op te bouwen en leggen we ons meer toe op de kortere afstanden zodat het lichaam stelselmatig te belasting kan gewoon worden en zullen we regelmatig een plaatselijke jogging/wedstrijd meedoen.

Kunnen we de kortere afstanden proberen nog wat sneller te worden zodat hier en daar de tijden weer wat aangescherpt worden.

De marathon zal voor in het najaar zijn, ik mik op Brussel, misschien de Leiemarathon, afhankelijk het het loopt.

Dus Antwerpen zal mij enkel zien als toeschouwer voor de 10mijl, spijtig want ik wilde in Antwerpen toch efkens laten zien dat die 3uur geen unicum was.

Veel succes aan de 10-mijl/marathonlopers nu zondag !!

20:47 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

12-04-09

wel of niet lopen?

Dat is de vraag waar ik voorlopig nog geen duidelijk antwoord op heb gekregen.

Afgelopen dinsdagavond ben ik naar Nottebohm geweest en heb er de sportarts gesproken en verteld van m'n "hinder". Omdat er geen duidelijk fysiek waarneembare tekenen (letsels?) waren schreef hij me een botscan voor. Ondertussen mocht ik op laag niveau verder lopen (max 3x/week , max 1 uur)

De botscan zou vrijdagvoormiddag plaatsvinden, dus tijd om donderdagavond (na 10 looploze dagen) de beentjes nog eens te strekken en ca. een uur gevarieerd te lopen. God, wat dat dat deugd!!  Zo vertrok ik na het werk voor m'n loopje, de eerste km's verliepen, naar mijn gevoel, iets moeizamer.  Maar belangrijker was dat de pijn bijna helemaal wel was. We verkozen een tochtje naar de Lilse Bergen, om daar efkens in de heuveltjes te lopen, dan nog wat in het bos een lusje om daarna huiswaarts te keren.

Ik voelde dat ondanks het zwemmen (2x 1.3km ) van de afgelopen week m'n hart wel iets meer moeite moest doen om m'n tempo vol te kunnen houden, maar dat is voorlopig bijkomstig. M'n Garmin ingesteld dat elke ronde 1.25 km bedroeg, de voorlaatste ronde de gaskraan opengezet en gemiddeld aan 15.8km/u kunnen lopen om de laaste ronde af te sluiten aan 13.5km/u. In totaal 13.8 km afgelegd in 1u4min.

Ik had bewust een wisselend parcours en snelheid gekozen om op die manier "klaar" te zijn voor de botscan. 's avonds voelde ik toch al een beetje m'n been protesteren, vrijdagmorgend dus al weer wat meer.

De botscan zelf verliep goed maar de dokter zelf moest wel specifiek vragen van welk been ik last had, blijkbaar was het verschil tussen linker en rechterbeen toch niet zo duidelijk terwijl ik enkel maar links problemen heb (m'n rechterbeen had 2jaar geleden al meegespeeld). En nu terug naar Nottebohm voor de bespreking en het verdict (of verder onderzoek?), misschien volgende week?

Gisteren voelde m'n been toch niet zo superbest aan, toch een loopje van een dikke 6 km gedaan aan rustig tempo. Vanaf het begin had ik weer prijs, pas naar het einde toe was het beter (gewenning?) maar het bleef nooit pijn vrij. Ik was dan ook blij om na 6km terug thuis te zijn zodat het herstel terug kon beginnen.

Vandaag voelt alles zo goed als normaal aan, maar ik heb vandaag dan ook niet gelopen.

Ik ga deze week zeker nog lopen, maar slechts korte stukken en aan een rustig tempo todat de dokter me definitief zegt waar ik nu sta. En nu duimen dat het niet nog erger wordt dan het nu al is.

De komende marathons zijn van de lijst geschrapt (of ik moest geweldig nieuws krijgen)

De komende weken (maanden?) zullen in het teken staan van rusten en als het al mag weinig km's lopen en eventueel stratenlo(o)p(jes) meedoen.

21:31 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

31-03-09

prijs ?

Vorige week was het zoals beloofd een looploze week. Gisterenavond zou ik nog eens proberen te lopen zonder pijn, maar tevergeefs.  Na 100m werd ik het al gewaar dat de pijn nog niet weg was. Ondanks dit signaal toch maar geprobeerd een klein tourtje te lopen in't bos, Misschien was dit een heel slecht idee maar ik wilde het toch proberen. De eerste helft bleef de pijn (een dof gevoel met af en toe een iets lokalere pijnlijke plek) aanwezig, de 2de helft ging hij meer en meer weg, maar af en toe waren de signalen toch sterk genoeg aanwezig. Het lopen deed deugd na 8 dagen te mogen wachten, maar eens thuisgekomen en de spanning van de benen wegwaren kwam de pijn weer duidelijker opzetten.

En wat hebben we hiervan geleerd:

  • dat rusten de verdere boodschap is
  • een afspraak maken met een sportarts (wat ondertussen al gebeurd is, maar wel pas voor volgende dinsdag, of ik moest ergens anders sneller geholpen kunnen worden)
  • we onze planning voor het voorjaar het beste goed wegbergen
  • ik nog altijd ergens hoop dat het toch niet al te erg is en dat ik na een korte onderbreking terug mag starten (aan lagere intensiteit)
  • dat ik toch niet zo goed bezig was, alhoewel ik dacht van wel
  • dat ik afhankelijk van het resultaat toch wel het fijne wil weten wat ik mis doe

Voor degene die nu Zondag in Rotterdam gaan lopen, succes, en geniet van de 42, de ambiance en de finish!

20:31 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |