27-09-09

Brussel -7

Nog 7 dagen te gaan voor m'n deelname aan de Brussels Marathon, m'n eerste "grotere" marathon dit jaar.

Vorige week zondag een "bruggentraining gedaan" 11keer over en weer de brug over, tot vervelens toe op den duur. Dit moest me voorbereiden op de steilere en vals plat stukken in het Brusselse.

Vandaag een laatste lange duurtraining gedaan, 21.4 km aan marathon-tempo van gemiddeld 4.12min/km: het ging aardig goed.

Deze week, het lopen wat onderhouden, rusten en koolhydraten stapelen.

M'n doelstelling is zowiezo genieten van deze loop, ongeacht hoe het loopt. Maar het liefst zou ik toch onder de 3 uur willen eindigen! In principe moet dit haalbaar zijn, zelfs met het niveauverschil.

Ondertussen ook nieuwe loopschoenen (Asics Cumulus 11) besteld via Internet, hopelijk komen ze morgen/overmorgen binnen zodat we deze week ze kunnen inlopen (verhard lopen is altijd weer net iets belastender dan gewoon in het bos een loopje doen)

20:17 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-09-09

IFF 2009

Vanmorgend om 6h20 uit m'n bed,dus vroeg !!Ja voor je hobby heb je normaal wat meer over dan voor je werk (of je werk moest ook je hobby zijn)

Eerst (zoals elke zondag als ik opsta) op de weegschaal: 61.8 kg, niet echt veel bijgekomen de laatste dagen, dus echt veel reserve is er al niet

Daarna koffie gezet, mezelf gewassen en geschoren (zodat de stoppels al niet voor extra luchtweerstand zorgden) en dan rustig gegeten. Onder tussen was Christine ook opgestaan samen met Jolien, want we zouden met z'n 3tjes op missie gaan: ik voor de marathon, zij voor het dansoptreden van het rolstoeldansen in de namiddag in Oosterzele.

Om 7h35 vertrokken we richting kust, het begon al ferm de miezeren hier, nie erg voor de loper maar voor de toeschouwer nie echt tof!  Iets na 9h00 waren aan de vismijn in Nieuwpoort: borstnummer ophalen, wat rondhengelen, aanschuiven aan de wc voor het laatste beetje uit je lijf te krijgen want onderweg wil je er niet mee zitten.  9h50 begeef ik stilletjesaan naar de start en schuif door tot helemaal aan de eerste lijn. Korte uitwisseling van ditjes en datjes aan de lijn, nog een dankwoord voor de burgemeester.

Net voor de start schuiven we nog 50 meter voorbij de startlijn (anders kwam de afstand waarschijnlijk niet goed uit - kunnen ze ook gewoon de startlijn verzetten natuurlijk) en dan klinkt het startschot.  Met de start was ik ongeveer op de 4de lijn beland en daardoor was het even je weg banen.

De eerste km liep te vlot, zonder dat ik er erg in had liep ik aan 4.05min/km, de 2de km zelfs aan 3.59, dus oppassen dat je niet te hard ging was de boodschap. De stevige rugwind was een welkome aanmoediging. Alles liep vlot, de eerste 14km waren na 56min56' al achter de rug. Dit beloofde al een mooie snelle koers.

Tot km 18 was m'n tijd per km onder de 4.10. Aan de IJzertoren kreeg ik wat bevoorrading van onze hulptroepen. Daarna ging het wat "trager" , van km 19 t/m 26 was het tempo nog altijd tussen 4.12 - 4.14. Op 21km liep ik op de 34ste plaats van de 350 deelnemers. Ondertussen hadden we de Ijzer achter ons gelaten en gingen we recht naar Ieper, vanaf dit stuk had ik een goed overzicht hoever m'n eerste voorliggers voor me liepen en stelselmatig kon ik hier en daar eentje inhalen.

Van km 27 tot 32 was m'n tempo nog altijd sneller dan 4min17/km. Km 33 was een moeilijkere bevalling, ik werd eerst goed aangemoedigd door vrouw en kind en kreeg een stuk banaan als extra drive, maar de helling, de korte bochten en de brug zorgde toch voor een moeilijk moment, maar m'n voorligger had hetzelfde voor. Even rustig mezelf vinden dan stilletjes aan m'n voorligger maar voorbij gegaan.

km 36-38 kon ik terug versnellen naar 4.16-4.18min/km wat er weeral voor zorgde dat ik enige deelnemers kon voorbij gaan.

Km 39 was weer net ietsjes trager, maar in m'n hoofd was ik al lang de km's aan het aftellen en met de finish zo dicht bij kan veel: dus doorbijten en niet afgeven

op km 41 lag ik al op de 25ste plaats, maar de laatste 800m kwam een iets kwiekere loper me voorbij, aanpikken lukte niet, dus proberen zo kort mogelijk bij te blijven tot de finish.

De laaste rechte lijn zie ik Christine al huppelend me luidkeels aan te moedigen, ik zie de klok en ben verrast als ik zie 2h57'08" en kort stukje nog alles geven ik blij en voldaan vlieg ik de finish over in een nieuwe supertijd van:

 

2 uur 57 minuten 19 seconden

Ik voelde me vandaag blijkbaar super, de rugwind heeft zekers meegeholpen, m'n verkoudheid heeft geen roet in het eten gegooid: kortom: alles klopte.

21:18 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

11-09-09

nog 2 dagen

Nog 2 dagen voor de marathon van start gaat. Ondertussen is m'n verkoudheid doorgebroken en zit ik met een goeie snotneus, ofwel alles ophoesten.  Maar het lopen zal wel gaan.

Het weer ziet er ook goed uit, niet te warm, de wind vanuit het Noorden zal ons sneller naar de finish blazen: dus alles zit goed.

Nu hopen dat het manneke het zelf ook nog kan waarmaken, we starten tegen tempo van 4.10-4.12min/km voor het eerste uur, daarna richting 4.12-4.16min/km en het laatste uur zien we wel waar we uitkomen. Zeker gebruik maken van de overvloedig drank (water) onderweg en met druivensuiker en op 2 plaatsen een halve banaan moeten we voldoende energie kunnen hebben om de trip te kunnen beëindigen.

Ondertussen gezien dat er "slechts" 382 deelnemers zijn, waar toch al zeker nog 1 andere weblogloper zit (Koen), Succes !!

Ik ga deze wedstrijd lopen in het singletje van de webloglopers, dus goed herkenbaar van ver.

Morgen nog een 8 km loslopen gevolgd door een 600m snelle run, zodat de spiertjes toch al wat geactiveerd zijn tegen zondag.

 

17:20 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-09-09

nog 5 dagen te gaan

Gisteren rustdag gehouden, tenminste qua lopen, heb toch een aantal uurtjes in de boeken mogen zitten, want ik had vandaag examen voor ADR-adviseur (vernieuwing). Da kruipt toch wat in uwe kop, want op 42j is het minder makkelijk op te liggen blokken dan op 18j. Nog een paar weken wachten en dan weten of we vandaag goed gepresteerd hebben (ik hoop het, want nog eens den boek vastnemen, heb ik nie veel zin in).

Na het werk, in de hitte nog een 8.5km gelopen tegen 13km/u, gelukkig had ik drinken bij, want het was echt warm. De hartslag lag ook hoger dan normaal. De warmte zal hier wel oorzaal zijn, maar ik zit toch ook  met een lichte kriebelkeel. Hopelijk breekt het niet door, dus rustig aan doen en op tijd slapeke doen.

Morgen nog 12km lopen en dan pas zal het voor zaterdag zijn om wat los te lopen.

Ondertussen beginnen we al maar wat de schransen, met m'n 62kg op 183 cm heb je misschien ietsjes meer reserve nodig om de marathon tot een goed einde te brengen, zeker als je hard wil lopen. En anderen maar kijken wat je allemaal weeral wegwerkt terwijl voor hen kijken al genoeg is om bij te komen, ja het is niet altijd eerlijk verdeeld.

Het weer zal aangenaam zijn, hopelijk gaat de temperatuur niet veel hoger dan 20° zijn, zodat ik die 42 iets makkelijker kan verteren.

19:59 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

30-08-09

10 mijl - nieuw pr

Afgelopen vrijdag reed ik naar Wortel (Hoogstraten) om m'n geluk nog eens te beproeven op de 10mijl. Het is zeker geen snel parcours, 50% verhard, 50% onverhard (paden en los zand). De harde wind was ook een extra moeilijkheidsfactor dit jaar.

De start trok al op nix, ik stond een dikke 5m achter de startlijn, een aantal lopers had zich steevast op de voorste lijnen gezet, alhoewel het in mijn ogen nooit snelle lopers konden zijn, maar ja t'is dan ook geen WK hè.

Gelukkig vond ik na 100m eindelijk een opening om de tragere meute voorbij te snellen, vervolgens rustig in m'n beoogde tempo van 4.00min/km gaan lopen, de eerst km afgeklokt in 4.09min/km. De 2de km ging beter, maar toch even een kleine hapering gehad omdat ik mezelf aansloot bij een groepje terwijl hun tempo iets te laag lag, ik moest even een opening zoeken om ze voorbij te huppelen: km 2 in 3.58min. Na 2.5km begon dan het onverharde gedeelte, de eerste 2 km hier kon ik nog een goed tempo halen omdat de wind in de rug zat, maar eens de richting windop veranderde en dit gecombineerd met een moeilijker terrein ging het tempo toch wat naar beneden.

1.5km voor de eerste doortocht kwamen we terug op de weg, gelukkig, tempo herstel zat er niet echt in , voornamelijk mentaal/fysiek herstellen .

De 2de ronde is traditiegetrouw knokken, en op zoek gaan naar je voorliggers. Op de langere rechte stukken was het makkelijk ze te zien en kon je nagaan of je ze naderde of niet. Ook hier was het onverharde gedeelte weeral knokken, maar gelukkig kon ik al snel merken dat m'n voorligger dichterbij kwam.

De laaste km nog even tanden bijten en zo kon ik 1 voorligger inhalen en achter mij laten en zelfs finishen in een nieuwe pr van 1 UUR 4 MIN 59 SEC, toch 1min33 sec rapper dan m'n vorig record (van vorig jaar) op hetzelfde parcours.

Gisteren nix gelopen om vandaag m'n laaste 32'er te lopen als voorbereiding voor de IFF Marathon. Het was aangenaam zomerweer, niet te warm, alleen begon de zon op den duur wel warm aan te voelen, met zweten als gevolg. Deze keer rustiger gelopen zodat m'n tempo en hartslag goed lagen: 12.1km/u tegen gemiddelde hsm 135.

Deze week iets minder km maar wat meer spelen met snelheid.

19:19 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

24-08-09

voorbereiding marathon

Nog minder dan 20 volle dagen, en ik start m'n 11de marathon. Net zoals m'n allereerste marathon koos ik voor de IFF marathon, dit jaar meetellend voor het BK, niet dat ik daar iets te betekenen heb, maar anderzijds weer een kans om jezelf te meten met anderen. Hopelijk zijn er voldoende lopers die rond de 3 uur lopen, dat zorgt altijd voor een extra stimulans om mee te gaan.

We gaan er niet vanuit dat we er een PR kunnen lopen, of we moesten ons excellent voelen. De voorbereidingen vlotten goed, maar het niveau van het voorjaar heb ik nog altijd niet.

Vorige vrijdag eens een tempoloopje van 14 km geprobeerd tegen 4 min/km. Het was zwaar afzien. De eerste km zat ik al met 60m achterstand, dewelke ik pas na 6km kon halveren naar 30m (wel met tegenwind). Maar het laatste stukje tegen de wind ging ik niet echt meer vlot zodat m'n achterstand terug opklom tot 60m, gewoon volhouden en niet forceren was de boodschap. Na 8.5km een stop gemaakt bij m'n ma, bijgepraat (en uitgehijgd) en daarna de laatste 5.5km met volle moed terug begonnen. Het begin was echt pijnlijk in de kuiten, maar km voor km ging het beter en kon ik m'n tempo halen: totaal uitgelopen (in 2keer dan wel) tegen 4.05min/km.

Zaterdag recup en zondag stond er een lange duurloop van 30-32 km voor de boeg: ik zou langs de vaart naar Turnhout lopen, daar het Bels lijntje volgen tot ik de grote baan van Weelde-Merksplas zou kruisen om vervolgens de hoofdweg (inderdaad vrij saai, maar er was geen beter alternatief en rechtsomkeer vond ik onnozel) naar Merksplas te nemen en via de Kolonie naar Beerse te lopen.

Het ging vrij goed, vele plaatsen door de schaduw kunnen lopen zodat de hevige zonnestralen konden vermeden worden. Het tempo varieerde tussen de 5.00 en 4.40min/km, dus zeker niet altijd egaal, maar dat was owv wegdek/wind/e.d.

Bij thuiskomst, was ik toch blij dat de zetel op mij stond te wachten zodat ik wat kon bijtanken en rusten. Ondertussen kon ik de WK marathon voor vrouwen volgen op tv - die gingen toch weer net iets rapper en met veel meer zon !!

7 mrt

 

19:59 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-07-09

Lang geleden

dat ik nog iets gepost had.

Ondertussen hebben we weeral flink getraind, soms echt afzien door het warme weer. Spijtig genoeg ook wel eens omdat ik te weinig drinken bij had.

Vorige week heb ik me ingeschreven voor de In Flanders Field marathon op 13 september, dit jaar telde deze mee als BK Marathon. Het deelnemersveld zal hierdoor iets meer lopers tellen die voor een snelle tijd gaan. Ik hoop hier een graantje van te kunnen meepikken. Ik hoop dat ik nog eens onder die 3 uur kan duiken maar het zal allemaal afhangen van hoe goed getraind ik ben tegen dan en of het niet te warm is, want warmte is m'n grootste vijand tijdens het lopen. Ik kijk al uit naar het najaar waar de temperaturen idealer zijn om wedstrijden te lopen.

Ik gok dus ergens tussen de 2.58 en 3.15 uur binnen te zijn, maar we zien wel.

De volgende 2 weken zal het trainingsniveau wat minder zijn, we vertrekken vanavond op vakantie naar de voet van de Pyreneën. We zitten dicht bij een barrage, dus een mogelijkheid om rond deze barrage te lopen zullen we zeker benutten.

Dus tot over 2 weken en...

voor degenen die nog vakantie hebben .. profiteert ervan

voor degenen die het al gehad hebben:   pech gehad, terug gaan werken !

15:00 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |