08-03-10

Stein, (of een klein beetje zelfkastijding?)

Soms vraag ik mezelf af of ik niet een of andere vorm van sm heb, niet de slaapkamerversie maar een outdoorversie in de vorm van lopen.

Welk normaal mens zou het in z'n hoofd halen om 6 uur lang rondjes te lopen , in de kou met een snijdende wind, alleen voor de eer. Ikke dus !!

Na een blitztraining van 7 weken om van een marathontraining over te schakelen naar ultralooptraining, moest het gisteren dan gebeuren.

Een beetje onrustige nacht, maar met voldoende slaap, kon ik zondagmorgen om 7.30 uur opstaan (deze keer zelfs later dan in de week).
M'n normaal ontbijt genomen, vlug m'n drinken en gerief nagezien en iets na 8 uur stond m'n taxi (tevens bevoorrader van dienst in STein)  al voor de deur (m'n moeder dus).

Om 9.45 uur waren we ter plaatse, onze startnummers en chip opgehaald en dan was het zenuwachtig wachten in de hal van het zwembad (want buiten was het nog bar koud). Om 10.45 vertrok samen met Michael en nog een laatste zwerm lopers naar de startlijn, bibberend van de kou ( en de zenuwen).

Na overleg met Michael, besloten we om samen te starten, tegen tempo van 4.48min/km, maar hier slaagden we niet in. De eerste km' bleven we maar malen aan 4.40min/km, maar het voelde goed aan en zo passeerde het eerste uur, lopend en babbelend  - Na 1 ronde moest ik al even stoppen om m'n veter te strikken (stom als ik was had ik slechts de schoen met de chip dubbelgeknoopt), maar met een kleine versnelling was ik terug bij Michael.

Na 80 minuten lopen moest ik Michael lossen, vanwege een plaspauze, en dit keer kon/wilde ik het gat niet dichten om niet onnodig energie te verliezen. Ik merkte wel dat ik (on)gewild dichterbij wilde komen en dit lukte ronde per ronde, maar dit werd telkens teniet gedaan door enkele korte pauzes om te drinken en later nog eens door een plaspauze.

Na 3 uur had ik de 38km al ruimschoots overschreden, de 2de helft kon beginnen.
Nu was het uitkijken naar de 50km tijd, die bereikt werd naar 4 rondjes en zo kon m'n eerste doelstelling om de 50km onder de 4 uur te volbrengen al gevierd worden.

Ondertussen kwam ik in het moeilijkste deel van de wedstrijd, het eerste half uur van het 4de uur ging nog, maar dan kreeg ik wat last van krampen in m'n zij. Uiteindelijk heb ik dan maar even gewandeld om dit zo snel mogelijk weg te krijgen, ook besloot ik toen om meer water te drinken dan sportdrank om zo m'n maag meer te kalmeren.

Maar eens het 5de uur achter de rug was en de teller de 60 km gepasseerd was, kreeg ik nieuwe energie om het laatste uur nog volgas te kunnen volbrengen: met "slechts een dikke 12km" voor de boeg, wat echt niet ver is voor een gewone training kon m'n tempo opvijzelen, ik liep elke ronde voor wat ik waard was, stopte 1 keer om bij te tanken om dan weer een rondje af te leggen.

En als je dan hoort dat de laatste 5min ingaan, wil je nog niet stoppen! Je bent wel moe maar je weet dat je nog verder kan zonder jezelf in de vernieling te lopen!

TOOEEET, en de 6 uur was voorbij, m'n doelstelling om uit te lopen (al dan niet aangevuld met wandelen) was gehaald, en zelfs meer dan  72 km kunnen uitpersen.

Het duurde een hele tijd (+15min) vooraleer de officiele meter langskwam.
Gelukkig had m'n ma me al doorgestuurd om me op te warmen en de chip in te leveren en zou zij wachten op de official. Binnen trof ik ook een zeer gelukkig Michael aan die een wonderbaarlijke race liep, ik denk dat daar nog een mooie toekomst voor weggelegd is.

Nadien vlug naar de auto, bijtanken, wat eten en vlug naar huis.

Vanmorgend dan de officiele afstand gezien op de website: 72648,58 meter

Nie slecht voor een eerste ultraloop/6-uursloop, en dat met slechts trainingskm's/trainingstijd in te benen.

Vannacht een beetje rusteloos geslapen vanwege de vermoeide voeten en enkels, maar voor de rest valt het allemaal nog goed mee.

Gelukkig had ik vandaag een verlofdag en ben ik met vrouwtje lief een dagje gaan relaxen in de sauna in Herselt: goed voor het ontgiften??, in ieder geval deed het water deugd en de rust deugd.

 

17:28 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

28-02-10

ultraloop Stein

Vorige week nog op de valreep ingeschreven voor de 6-urenloop van Stein.

Ik hoop dat m'n basis voldoende is om het 6 uur vol te houden:
afgelopen week m'n laatste "zware" trainingsweek afgewerkt:

maandag: rustdag
dinsdag :  rustdag
woensdag: 15.7km - 12.7km/u
donderdag : 10 km - 12.3 km/u
vrijdag: 10 km - 13.1km/u
zaterdag: 26 km - 12.5km/u
zondag:12 km - 12.6km/u

Deze week 3 trainingsdagen, dinsdag en donderdag telkens 8-10km, dan zaterdag wat loslopen 6km om dan zondag m'n vuurdoop te maken in Stein.

Vermits ik slechts weinig trainingsweken had om m'n km's op te bouwen, zijn de km's die ik in de week loop gezakt om deze dan te kunnen gebruiken in de weekendtrainingen, zodat m'n weekvolume niet te hoog zou uitkomen om zo eventuele letsels te vermijden.

De kloof tussen max 4 uur lopen en een 6 uurs-wedstrijd is natuurlijk nog groot, maar ik hoop dat ik deze laatste 2 loodzware uren nog kan afwerken.

Mijn taktiek? Starten tegen 12.5km/u en dit zo lang mogelijk volhouden (maar geleidelijkaan zal ik toch afzwakken naar 12 - 11 -10km/u), en eventuele wandelpauzes gaan we niet uit de weg, Het doel blijft uilopen!!

Mentaal hoop ik sterk genoeg te staan, ik heb de laatste maand de lange duurlopen enkel maar gedaan door kleine rondjes te lopen, zodat het rondjes lopen toch (met de bijhorende monotomie) toch niet onbekend is.

23:01 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-02-10

2 pr's in 1 keer

Afgelopen week 92 km gelopen in 5 trainingsdagen:

maandag: rustdag
dinsdag:     13.25 km - snelle duurloop - 1u02'28  - avg hr 138
woensdag:  12.71 km - normale duurloop - 1u02'38 - avg hr134
donderdag: 11.30 km - tempoloop - 49'37" - avg hr 140
vrijdag:       rustdag
zaterdag:    50.00 km - lsd - 4h06'25 -avg hr 139
zondag:        5.00 km - herstelloop - 25'15" - avg hr 129

Deze week was het belangrijkste deel van de training de extra lange lsd training van zaterdag: doel 4uur lopen, afstand 48-50km.

's middags om 12.30 vertrokken, met (slechts?) 1liter sportdrank en veel goede moed, richting Lilse Bergen. Het was er druk met de Krawatencross, overal vol met auto's en mensen die richting het parcours wandelden/fietsten. Na 4.4 km kwam ik op m'n startpunt van de lussen. Ik had een parcours van 2.92km uitgestippeld dewelke ik 14 keer zou lopen, tel daar 2 x 4.4 km erbij en ik zou aan ca. 50km komen.

We begonnen met gemengde gevoelens, het was zaterdag klammig/killig/mistig weer, terwijl 's morgens de zon toch scheen?

De eerste 24 km liep ik met drankgordel, slechts om de 3km een grote slok, soms 2, zo kon ik de eerste 24km lopen zonder te moeten stoppen, op en sanitaire stop na, daarna was het bijtanken na elke ronde. Ik had een fietsdrinkbus bij zodat ik niet met teveel gewicht (en hotsend water) moest sleuren.

Het verliep vrij vlotjes, zonder kwaaltjes, aan een gemiddelde van 4min57/km (inclusief pauze om te drinken).

Het was pas na 38km dat ik wat last begon te krijgen van vermoeidheid, maar met slechts 12km voor de boeg kon ik me daar makkelijk overheen zetten en het feit dat je slechts enkele lussen nog moest lopen maakte de totale afstand draaglijker (zo lijkt 14 keer 3km minder dan 42km).

Niettemin begon de vermoeidheid wel op te komen en werden de benen minder soepel, na 45km was het gewoon routineus rondmalen met die benen, het leek moeizamer te gaan, maar het tempo bleef ongewijzigd, eens de lussen achter de rug waren en de tocht huiswaarts begon kwam ik terug meer mensen tegen, de één al meer beschonkener dan de ander (waarom gaan mensen naar de veldkoers kijken??). Met zware benen kwam ik thuis, moe, tevreden dat ik de afstand kon volmaken en met 2 PR'S rijker:

Langste duurloop:  + 4 uur

Langste afstand: ca 50km

BEN IK NU EEN ULTRALOPER???

Ik heb er geen spierpijn van overgehouden, zondagavond deed ik een herstelloopje en toen voelde ik wel dat alles nog niet verteerd was, zo was ook zondagmorgend en vanmorgend het opstaan toch wel vrij lastig: m'n lichaam wilde nog rusten en meer recupereren.

Deze week schroeven we de km's terug en zal er waarschijnlijk geen lange duurloop in zitten wegens druk boogschietweekend, kunnen de benen en m'n lichaam weer wat recupereren.

21:11 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

01-02-10

weekoverzichtje

We sloten januari af met 20 loopdagen, goed voor 290.91 km: de laatste week deed ik volgende trainingen:

maandag:   9 km tempotraining in 40min33 - avg hr 139
dinsdag:     rustdag
woensdag: 11.3km normale duurloop in 54min04 - avg hr 136
donderdag:  9.41 km interval -1km snel - 1 km traag, vroegtijdig moeten stoppen vanwege gevoelige darmpjes - 42min27 - avg hr 141
vrijdag: receptie werk, met voldoende leffe'kes
zaterdag:   15.18km rustige duurloop in 1h16min21 - avg hr 138
zondag:    40.42 km - lsd (eerste helft rustig,2de helft normaal tempo) - 3u30min14  (inclusief sanitaire stop)- avg hr 136

Weektotaal 85.5km

opmerking:De loop van woensdag en zaterdag gaf Garmin een zeer onregelmatige en extreem hoge hartslag aan voor de eerste 3km, wat natuurlijk het gemiddelde serieus beïnvloedt. Zaterdag zorgde de overmatige drank van vrijdag nog voor een hogere hartslag dan normaal.

Zaterdagmiddag was dus al een serieuze opwarmertje voor de xxl duurloop van zondag, maar het was lekker zonnig en met een rustig tempo was het genieten van het landschap.

Zondag, de xxl loop, een tochtje naar de Lilse Bergen (4.5km) daar 10 toertjes gedaan van 2.9km en dan terug naar huis en ervoor zorgend dat de teller de 40km zou overschrijden.

Ik had een drinkbus bij van 600ml (echt heel handig om mee in uw pollen te lopen?!), ik zette deze neer bij aanvang van m'n eerste ronde om dan telkens een grote slok te nemen als een nieuwe ronde moest ingezet worden. Ondanks 2 sanitaire stops was het echt geweldig te lopen, ongeveer 90% van de tijd in sneeuw gelopen, soms goed moeten uitkijken waar de voeten te zetten.
Het doel om 40km te lopen leek aanvankelijk toch moeilijk, maar eens halverwege voelde ik me veel beter en liep ik zelfs iets sneller om probleemloos de rit tot een goed einde te brengen.(en m'n drinken was netjes op)

Eens thuis gekomen, voelde ik de vermoeidheid wel wat opkomen, maar eens bijgegeten en gedronken voelde ik me goed. (afgelopen nacht wel wat pijn gevoeld rond m'n R-Knie, dus opletten).

Vanmorgend, met veel tegenzin uit bed, totaal nog niet uitgerust, maar lichamelijk gezien had ik nergens last van!

De planning deze week zullen we flexibel aanpassen waar nodig...

20:43 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-10

weekoverzicht

Deze week weer aardig wat km'tjes  (dikke 76km) gelopen in 5 opeenvolgende dagen:

maandag: rustdag
dinsdag:       10 km - 46min58 - avg hr 133 - snelle duurloop
woensdag:  10,5 km - 51min07 - avg hr 129 - rustige duurloop
donderdag: 10,7 km - 51min18 - avg hr 129 - rustige duurloop
vrijdag:         8.5 km - 40min09 - avg hr 130 - snelle duurloop
zaterdag:     36,6km - 2u49min18 - avg hr 139 - snelle lsd
zondag:   rustdag

Vrijdag waren m'n nieuwe loopschoenen aangekomen (gekocht via E-bay), dus na't werk direct ingelopen, ook de lange duurloop konden ze al hun ding bewijzen!

De lange duurloop is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk van Vlaanderen, met vertrek in Retie en zo, al bordjes volgend, de naar Beerse.

retie-beerse

Ondertussen werd de verschoven LPM marathon nogmaal verschoven, deze keer naar het najaar, zodat de eerste Marathon van dit jaar deze van Antwerpen zal worden.

Verder hoop ik in Stein mijn Ultraloop-debuut te kunnen maken. We proberen de lange duurloop stelselmatig uit te breiden totdat we 4uur aan één stuk kunnen lopen, wat ook al een hele opgave is. Voor een tragere loper komt dit ongeveer overeen met een marathon, maar ik probeer m'n gemiddelde snelheid toch rond die 12km/uur te houden (wat voor mij toch iets confortabeler loopt).

Ik wacht nog even met inschrijven, ik wil eerst zien hoe de trainingen verlopen. Dan nog enkele praktische problemen qua transport oplossen...

Het blijft een zware uitdaging, ongeveer dubbel zolang lopen dan m'n beste marathontijd, ongetwijfeld zullen de laatste 2uren zowel fysiek als mentaal zeer zwaar zijn, maar al wandelend geraak je ook nog een paar km verder.

M'n doelstelling is natuurlijk proberen de volle 6uur vol te krijgen en qua afstand hoop ik tegen de 70km te halen! (misschien wat overmoedig voor een 1ste 6-uursloop, maar je moet de lat ergens leggen!)

19:30 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-01-10

LPM marathon

Gemengde gevoelens

had ik, toen ik vernam dat de LPM marathon niet doorging.

 De bekroning/ontlading die normaal volgt na een intensieve trainingsperiode bleef nu uit.

Anderzijds begrijp ik wel dat het voor iedereen veilig moet blijven, dus moest m’n planning omgeswitch worden.

 De normale voorziene rustige periode na 11 januari werd nu vervroegd naar 6 januari.

Op die manier hoefde ik de bittere kou niet te trotseren of slechts in beperkte mate.

Zo liep ik vorige week 31 km :

5/1 – 10.6 km – rustige duurloop

8/1 – 8 km – rustige duurloop

10/1 – 12.5km – snelle duurloop (in sneeuw en beijzelde zandwegen)

 10 jan

Bepaalde stukken waren zeer glad, vooral de boswegen waar auto's doorgereden hadden, dus was het ofwel in diepe sneeuw lopen ofwel een smalle berm zoeken waar er nog geen verkeer door was gekomen. De enkele wandelaars of fietsers bleken er nog meer last van te hebben. Buiten enkele kleine schuivers wist me toch overeind te houden!

Deze week bouwen we rustig terug op, nog niet zeker wetend wat de eerstvolgende wedstrijd zal worden.

 

Maar op 21/3 loop ik al zeker mee in Genk

Ook Antwerpen en Brussen zullen mogen blij zijn met mijn aanwezigheid (zeker met een gratis deelname)

Verder twijfel ik nog of ik op 7/3 m’n eerste 6 uur zou lopen of niet, indien wel zal de LPM op 21/3 slechts een lange duurloop worden.

We zien wel

15:03 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-12-09

Jaaroverzicht

Nu het jaar zo goed als voorbij is, even de tijd nemen om terug te kijken wat 2009 allemaal betekende op loopgebied!

Kort samengevat: het jaar begon zeer sterk, kende daarna een dieptepunt om langzaamaan er weer uit te kruipen om een sterk najaar te scoren. Dus meer positieve punten dan negatieve!!

Zo begon 2009 al met het doorbreken van de 3-uurs grens bij de Marathon in Genk in januari, zodat m'n eigelijke doelstelling voor 2009 al bereikt was.

Maar een mens is nooit vlug tevreden!! dus doortrainen om verder te pieken in het voorjaar en Antwerpen was the place to be.

Spijtig genoeg moest ik forfait geven, een beginnende stressfractuur zorgde ervoor dat ik een 6 tal weken me heel gedeisd moest houden: de wedstrijdplanning werd hierdoor naar het najaar verschoven.

Eind April kon ik geleidelijk aan weer beginnen en kozen we enkele joggings om stapsgewijs zowel de afstand als de snelheid op te voeren.

Dan volgde de warme zomer, gewoon doortrainen zonder te overdrijven, zodat ik in september weer zou schitteren: EN DAT GEBEURDE met een prachtige besttijd.

Dit bracht me in een roes, en Brussel volgde in oktober, een mentale inzinking gecombineerd met steken in de zij, strooide roet in het eten, de 3-uur grens werd net niet behaald, maar de eerste helft van de wedstrijd was geweldig.

De afsluiter van dit jaar was dan de natuurmarathon in Kasterlee, ook hier kon ik onder de 3-uur grens blijven. Ondanks het zware parcours zat ik zowel fysiek als mentaal sterk.

Ondanks de "geringe" trainingsomvang (zeker als je dit vergelijkt met andere snelle lopers) behaalde ik dus goede resultaten. 

De belangrijkste boodschap blijft immers een goede balans vinden tussen training-wedstrijd en gezondheid. EN positief blijven, doelstellingen aanpassen...

Aan alle bloggers / lopers een fijn jaareinde en een sportief - blessurevrij 2010

10:59 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |