01-07-10

warmpjes

La Roche had ik tamelijk goed kunnen verteren: alleen een paar dagen wat stijver in kuiten en bovenbenen van het klimmen en afremmend te dalen.

Ook de lichamelijke kwaaltjes waar ik al een tijdje mee liep heb ik de Ardennen achter kunnen laten. Geen last meer van m'n achillespees of een stijvere knie. En dit alles door een marathon te lopen in de buurt van het kuuroord in Spa. Wist niet dat de gevolgen zo ver in de omgeving ook al merkbaar waren!

Ondertussen vrij snel de draad weer opgepakt: de eerste week al goed voor 50km en afgelopen week zelfs al in totaal 80km kunnen verteren.

Ik wilde wel in die periode nog een of andere stratenloop meedoen, maar ofwel was de gedrevenheid er niet, ofwel was het te warm ofwel kwam het niet goed uit. Misschien net daardoor dat ik rustig op mijn tempo die km's per week kon malen.

Gisteren heb ik dan op het laatste nippertje me dan toch ingeschreven voor de marathon van de Noorderkempen voor nu zaterdag 3 Juli. Het weer zal de allesbepalende factor zijn hoe we dit tot een goed eind gaan brengen.

Ik hoop dat de onweerszone voor 17 uur gepasseerd is zodat we in een iets frissere en zuivere lucht kunnen starten. In dat geval hoop ik rond na ongeveer 3 uur binnen te zijn, maar mezelf afbeulen is niet m'n doelstelling.

Mocht het toch nog te warm zijn, dan zal dit na 3u15-3u25 zijn, en probeer ik ondanks de hitte een rustiger tempo te lopen en dit als een lsd training te beschouwen en vooral te genieten van lopen in eigen streek.

hier een foto van La Roche  toen ik nog redelijk fris was (na 8km)DSC_0391

21:03 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-06-10

la roche-en-ardennes

Dankzij de verkiezingen was de wedstrijd met 3 uur uitgesteld zodat ik als plichtbewuste kiezer m'n ding kon doen.

Eens dit achter de rug was heb ik m'n ontbijt genuttigd en m'n tas verder klaargemaakt. Iets voor half tien vertrok ik dan naar de Ardennen. Iets voor half twaalf daar toegekomen en ik zag net een auto met de opvallende naam "Van Steenkiste - Gistel" : dus ik wist dat Koen er ook was. Omdat het al vrij druk was, heb ik de auto maar aan het zwembad gezet, lekker rustig en geen gedrum daar.

Ik was op tijd aan de start om de Halve Marathonners te zien vertrekken, vooraleer wij mochten vertrekken nog een klappeke gedaan met verschillende lopers waaronder ook Koen. Het was een beetje aftasten hoe goed de concurrentie was.

De start verliep goed, behalve een beetje gedrum de eerste 100m, en ik nestelde me al in de voorste groep. De eerste helling was al een fameuze klim, maar met frisse benen begonnen we eraan en tot m'n grote verbazing merkte ik dat ik de een na de ander voorbijstak tot ik in 4de positie zat.

Maar nummer 3 moest eraan en een paar honderd meter later ook nummer 2, zo liep ik de 2km punt voorbij als 2de (nog nooit meegemaakt !) De afdaling ging lekker snel, zeker omdat het nog asfalt was. Dan begon de eerste serieuze beklimming voorafgegaan door een wild terrein (onlangs bomen uitgetrokken en met traktoren en kranen de grond lekker wild gelegd). Eens de beklimming steil werd schakelde ik op wandel-mode. Zo kwam ik niet uitgeput boven en kon ik de kleine achterstand op nummer 1 weer wat bijbenen.

Op een gegeven moment was er toch een steilere afdaling, die door m'n eerste achtervolger beter verteerd werd en zodoende belandde ik in 3de positie.

Rond km 9 begon de 2de zware helling, ook hier terug de "wandel-mode" geactiveerd, tegen dat het zwaarste achter de rug was kon ik nummer 2 stilletjes bijbenen en op de 2de drankpost bovenaan stond ik terug op nummer 2.

Een paar snelle km' s op een hoogvlakte op asfalt was een leuke verademing, met daarna kiezelpaden en boswegeltjes. Op een gegeven moment begon dan de lange afdaling in het bos en het is hier dat ik ineens van 2de naar 4de gekatapulteerd werd. Ik had al moeite om met hoge snelheid die afdaling te maken, zonder te vallen!!

Zo liepen nummer 2 tot 4 kort bij een totdat we werden voorbijgestoken door een zeer snelle jongen (bleek onze nummer 1 te zijn die verkeerd gelopen was, doordat op een splitsing geen bord stond, gelukkig genoeg had een wedstrijdbegeleider ons net op tijd kunnen waarschuwen). Bij de volgende afdaling kwam de volgende mij voorbij (volgens mij moet ik hier toch op trainen)

De eerste 21 km wist ik af te leggen in 1u 36min, een uitstekende tijd!

Dan begon de 2de helft: en de eerste tekenen van vermoeidheid/uitgeblust zijn kwam stilletjes naar boven, maar nummer 4 had hier ook last van zodat ik tot km 24 terug in 4de positie kwam. Maar eens het moeilijke gedeelte achter de rug was ging hij mij weer voorbij, zodat ik hem altijd in het vizier had. Dit tot km25, vanaf dan begon de martelgang en was m'n vlam gereduceerd tot een waakvlammetje.

Op km 26 hoorde ik dat ik op 4min van de eerste was. Maar dan volgende toch vele wandelpauzes, ik had de moed niet meer om de iets steilere te lopen en geleidelijk aan kwamen meer fittere lopers mij voorbij.  Na 36 km volgde dan nog een lastige afdaling om dan rond km 37 op de weg uit te komen en dan was het aftellen en proberen vast te klampen aan een fittere loper, maar het lukte me niet om aan te pikken en met lede ogen onderging ik deze vernedering.

Ondertussen was ik afgezakt naar een 11de positie en deze zou ik niet meer loslaten.

Moe, eigelijk uitgeput, kwam ik de meet over, blij dat ik toch nog 5 min rapper was dan 2 jaar geleden, maar ook balen dat de man met de hamer mij dan toch wist te vinden na al die jaren.

3u 25min 26 sec is m'n eindtijd, 7de in m'n leeftijdklasse en 11 in totaal.

Dus al met al niet slecht, maar de verhoopte eindtijd van 3.15-3.20 had zeker mogelijk geweest.

Waarschijnlijk zijn verschillende factoren oorzaak van de inzinking: te weinig drinken/eten en een tekort aan lange trainingen sinds Antwerpen (slechts 2 keer meer dan 2 uur gelopen waarvan 1 dertiger).

 

22:39 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

07-06-10

een teken van leven

Hier eindelijk nog eens een bericht van mijnentwege: drukkere periodes, andere afleidingen zorgden ervoor dat er geen berichten meer gepost werden.

Wat hebben we sinds Antwerpen gedaan: gelopen, gerust, beetje in vertwijfeling gezeten, 10 mijl en een 10K gelopen.

De dagen na Antwerpen had ik toch wel last van m'n benen, bijna 3 uur alles geven laat toch wat sporen na. Maar na 3 dagen was het ergste leed weeral geleden en hervatte ik m'n trainingen. Al gauw merkte ik op dat m'n R-knie nog altijd vrij gevoelig was. De eerste 2km telkens moeten doorbijten (soms zelfs de pijn moeten verbijten om door te trainen), daarna verdween het knagend gevoel om dan de morgend (soms 's nachts) terug op de duiken. Dit is nu veel beter maar toch nog niet helemaal weg.

Langs de andere kant, heb ik wel last van m'n L-enkel, voornamelijk als ik m'n voet helemaal strek. Volgens mij een paar keer slecht neer gekomen bij landing op boomwortels waardoor voet wat verzwikt was. Tijdens het lopen nergens last van, maar als m'n voet te abrupt neerkomt, komt de pijn toch wel opzetten zonder dat het lopen in moet boeten.

Door deze kwaaltjes, niet ten volle getraind. Wel geprobeerd m'n km's te malen, maar de echte lange duurlopen bleven beperkt tot 2 stuks: 1 x 37km en 1 x 26km.

Toch heb ik sinds Antwerpen nog 2 nieuwe PR'S gelopen:
- 10mijl (Malle) bij een hete 27°C een tijd neergezet van 1U 4min 22sec
- 10 Km Hoogstraten - Hier een PR neergepoot van 37min 13sec

deze 2 "snelheidstrainingen" gecombineerd met normale duurlopen van 10 tot 20 km en een paar lange duurlopen moesten me een goede voorbereiding geven voor de marathon op 13 Juni in La Roche-en-Ardennes.

Alleen spijtig dat die stomme verkiezingen het vertrekuur met 3 uur hebben doen uitstellen zodat we tijd zouden hebben om de goede Belg uit te hangen.

Het beloofd mooi weer te worden zodat we op het warmste moment uit de startblokken kunnen schieten (start is om 12.30 uur).

We gaan dus genieten van het weer, de omgeving en de ambiance.

En de prognose?  M'n tijd van 2 jaar geleden moet in ieder geval beter en we hopen dat we tussen 3u15 en 3u20 er vanaf zijn.  MAAR het blijft natuurlijk een zwaar parcours, dus we zien wel hoe het loopt, voornamelijk valpartijen en verzwikkingen vermijden dus goed uitkijken is de boodschap zeker op de plaatsen tussen zon en schaduwplekken in het bos, boomwortels, keien, kiezels...

verslag komt volgende week na de wedstrijd ..

20:58 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-04-10

verslag marathon Antwerpen

Voor mij geen file of autoleed op de dag van de marathon, vorige donderdag net op tijd gezien dat er voor zondag een speciale dagpas bestond voor slechts 2.5€, daar kon ik geen nee tegen zeggen.

Zo vertrok ik met de sneldienst die ruim 5 minuten te vroeg arriveerde aan m'n halte, de overstap aan't Astridplein voor tram 3 was daardoor ook vervroegd zodat ik om 8 uur m'n nummer al kon ophalen. En dan was het wachten, ook op de zon die gelukkig kwam opzetten zodat deze al heerlijk aanvoelde.

Iets na 9 uur begaf ik me dan al maar richting start, na eerst m'n bagage netjes afgegeven te hebben voor de rit naar de Groenplaats. Ik passeerde een bataljon wc's maar voelde me niet geroepen er gebruik van te maken, en zo kwam ik op een paar meter na helemaal van voor in de startbox en daar kwam ik Vince tegen. Samen de minuten verder afgebabbeld, af en toe een blik geworpen naar de cameramensen die hun best deden om mij in beeld te brengen al was het maar om een scherm mee op te vullen. Blijkbaar moet er iets falikant misgelopen zijn want tot mijn zeer grote verbazing kwam ik niet in beeld bij de reportage die Canvas uitzond.

2 minuten voor de start werd het eerste dranglint lostgemaakt en konden we ons gaan verbroederen met de elitelopers, veel konden we niet zeggen want al vrij snel daarna klonk het startschot.

M'n voornemen om de eerste helft tegen 15km/u te lopen voelde vanmorgend als ik opstond al iets te groots aan, een stijvere r-knie kon wel eens roet in het eten gooien. Maar ik zou naar m'n lichaam luisteren!!

De tocht tot aan de konijne(n)pijp liep vlotjes volgens schema, zelfs onder de 4min/km, de afdaling in de tunnel zorgde natuurlijk voor een euforisch moment: mocht je met dezelfde inspanning die snelheid kunnen volhouden de ganse marathon dan was ik weer iets dichter bij die elitelopers. Maar na dalen komt stijgen (in een tunnel toch) en dit bleef maar duren, tenminste dat vonden m'n kuiten toch.

Eens boven was het even m'n ritme terugvinden en tot km 12 zat ik perfect op schema aan 15km/u, maar dan was het tijd om gas terug te nemen en dit ging vanzelf. Ondertussen had Michael met (schoon?)ouders mij ook al weten te verrassen met een foto en een leuke aanmoediging.

De volgende 15 km's gingen ook naar wens (+14km/u), niet teveel naar m'n Garmin gekeken maar vooral de andere lopers en m'n gevoel gevolgd. Ondertussen al gretig gebruik kunnen maken van de overvloedige drankposten: elke keer 2 grote slokken en een flinke teug over m'n hoofd gegoten om af te koelen en mezelf op te peppen, want het was al veel te warm naar m'n zin (maar ideaal voor de vele toeschouwers).

km 28 was even een klein barstje in de race, een klein dipje zorgde voor een verval en ik haalde slechts 13.8 km/u, maar ik dacht even aan Carglass en het probleem was opgelost, maar het kostte me wel moeite. Ondertussen nog Supermario zien supporteren en enkele andere bekenden.

Maar vanaf km 33, het begin van het Rivierenhof begon de barst zich te verspreiden en was het volharden in het niet breken. De km tijden schommelden tussen, 4.22 en 4.29 min, maar dit zag ik pas achteraf, op het moment zelf was het doorbijten en de andere lopers proberen te volgen (of bij hen aanpikken die beter waren).

Als ik dan voor de 2de keer boven de konijnenpijp loop om de laaste 1.5 km te overbruggen, kon ik toch nog eventjes de kraan openzetten om een sterke finish te verwezelijken met achterlating van enkele andere lopers.

Als je dan de kasseistrook opdraaid en richter Grote markt loopt is het toch even genieten: het volk tiert uitbundig, alleen jammer dat je je ogen voor je op de grond moet houden want tegen 15km/u is een foute stap op de kasseien snel gezet en de eventuele gevolgen wil je niet hebben.

De laaste 50meter en je ziet de cijfers op de klok en dan zie ik dat ik een nieuw pr waar kan maken: met een bruto tijd van 2u56min54sec ben ik meer dan gelukkig en ik straal dan ook helemaal, en de fotograaf net voorbij de finish plezierde me om dit te vereeuwigen.

We zien morgen of overmorgen wel wat de netto tijd is,  ik hoopte wel rond de 2u 55min te halen, maar de laatste 10km, want dat stukje bepaald de eigelijke wedstrijd, zorgde er anders voor. Dus iets voor de volgende keer.

 

NETTO TIJD 2 UUR 56 MIN 50 SEC

47 ste plaats op 1544 starters
13de plaats M40

21:29 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

17-04-10

Antwerpen - 8 dagen

Alles verloopt goed, Antwerpen moet goed gaan !

Vorige week 6 dagen na elkaar gelopen, goed voor net geen 90km en daardoor m'n "zwaarste" traingsweek. Zondag vertrokken we richting Bastogne om ons Jolien weg te brengen op kamp en daardoor hebben we er zelf ineens een wandelweekend in Berdorf eraan gekoppeld, dus zondag en maandag enkel gewandeld met serieuze hoogteverschillen (veeeele trappekes)

Dinsdagavond waren we terug thuis en omdat het weer nog zo goed was maar ineens m'n sloefkes aangedaan om te gaan lopen. Zo zou deze week 73km in 5 dagen gelopen worden.

dinsdag:     12.5 km - 12.7km/u - avg hr 135
woensdag:  17.7 km - 14.1km/u - avg hr 147
donderdag: 10.2 km - 13 km/u - avg hr 138
vrijdag: rustdag (Jolien terug gaan halen - 5 uur autorijden !!)
zaterdag:    11.9 km - 12.6km/u - avg hr 139
zondag:      22 km gepland tegen minimum 14km/u

dus morgen nog een lange tempotraining, tevens laatste lange loop voor de marathon.

De komende week, conditie op peil houden en rusten zodat ik zondag heel kwiek aan de start sta om m'n pr te verbeteren.

M'n doelstelling in Antwerpen is dus minimum m'n Pr te verbeteren, hopelijk met enkele minuten. Ik probeer de eerste helft tegen 15km/u te lopen en ik zie wel of ik de 2de helft sneller dan  14km/u kan lopen. Het is een berekend risico maar soms moet je de lat eenmaal hoog maar toch nog haalbaar leggen!!

 

12:43 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-03-10

nieuw PR - halve marathon

Deze week 4 trainingen en  1 wedstrijd gelopen:

maandag:   rustdag
dinsdag:     11.65 km - 12.4km/u - av hr. 129 - rustige duurloop
woensdag:  14.18 km - 13.6km/u - av hr. 140 - snelle duurloop +1.3km tempoloop
donderdag: rustdag 
vrijdag:       20 km - 12.7km/u - av hr.139 - snelle duurloop in bos
zaterdag:    10.1 km - 12.6km/u - av hr.132 -normale duurloop
zondag:      1/2 MARATHON - 15.4km/u - av hr. 158 - WEDSTRIJD

Misschien niet de ideale trainingsvoorbereiding naar een halve marathon toe, maar m'n hart ligt meer bij de echte wedstrijden waar de afstand minstens 30km is.

In voorbereiding naar een "snellere" Antwerp Marathon, kwam het toevallig goed uit om de halve marathon van St Jozef Olen mee te lopen, als snelheidstraining.

Echte verwachtingen had ik niet, maar ik hoopte wel tegen 15 km/u te kunnen lopen en als het even kon zelfs nog harder.

Om 14.10 uur vertrok ik thuis in een wisselvallig weertje, wat zonnestralen en donkere wolken in de verte. Onderweg af en toe zachte regen, maar toen ik m'n auto wilde parkeren langs het water begon het met bakken te regenen. Toch maar even in de auto gebleven en me daar al wat omgekleed, ik had echt geen goesting om al zeiknat aan de start te komen.

Als het dan wat zachter begon te regenen, me in lichte looppas met m'n uitrusting naar de parochiezaal gerept om me in te schrijven. Hier en daar een klapke gedaan totdat het een 15min voor vertrek was, om dan stilletjes naar de startzone te gaan.

Nog heel even wat ingelopen om dan uit de wind te wachten tot de startgroep gevormd werd. En gelukkig was de regen voorbij, zelfs tijdens de wedstrijd.

Een rustige start, even m'n plaats zoeken in de meute en ik kon m'n tempo lopen.
Ik merkte al snel dat er een hele grote groep voor mij liep en tegen een snel tempo. Even gecheckt wat de snelheid was (15km/u)  en dan maar aangepikt, om na 1.5 km deze groep achter mij te laten en me te focussen op de volgende groep.

Ik wist dat sneller lopen dan 15km/u een gok was om dit te kunnen volhouden tot het einde toe, maar ik voelde me goed en had niet de indruk dat ik me moest forceren. Dus liep ik lichtjes in op de volgende groep. Ook deze liep ik voorbij, ik ben geen kuddedier en zeker niet bij het lopen, een klein groepje wil ik wel volgen maar voor de rest wil ik plaats hebben.

De eerste ronde van 4.2 km liep ik tegen 3.53min/km, zo ook de 2de ronde, de 2de helft van deze 2de ronde kwam het groepje dat ik zo flink achter mij had gelaten mij stilletjes aan voorbij. Geen probleem, ik pik wel aan dacht ik, maar langer dan 1 ronde lukte mij dit niet, ondertussen was m'n gemiddeld tempo gezakt naar 3.55 min/km, ik hoopte dit te kunnen volhouden !!

Het groepje voor mij van 10 man begon uiteen te vallen, nu was het ieder voor zich, enkele heb ik kunnen voorbijgaan en anderen bleven voor mij verder afstand nemen.

De 4de ronde begon de vermoeidheid te kop op te steken en was het knokken om geen terrein te verliezen en zo kon dan de laaste ronde ingezet worden en probeerde ik m'n voorliggers die slechts een 20tal meter voor mij liepen bij te benen. Dit lukte niet echt, ik kwam wel dichterbij maar deze mannen hadden de meet ook al zien lonken.

De laatste km kondigde zich aan en alhoewel ik het moeilijker kreeg, gaf ik me niet gewonnen en door een stom toeval kon ik m'n voorliggers toch nog net achter mij laten aan de finish: 30-50m voor de finish reed er een ambulance (die het parcours gevolgd had), de finish lag rechts (waar hij reed) en m'n voorliggers dachten slim te zijn door hem langs rechts voorbij te gaan. Spijtig genoeg begon daar net de dranghekken en waren zij buiten het parcours verzeild  zodat ik kon profiteren en de ambulance langs links kon voorbijgaan om dan te finishen in een nieuwe sterke PR.  1u 22'22" of bijna 1 minuut sneller dan m'n vorige pr.

Dus missie geslaagd en een goed voorteken voor Antwerpen.

20:01 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-03-10

Onderweg naar Antwerpen

Na de 6-urenloop van Stein heb ik de eerste 3 dagen niet gelopen, de voeten en enkels smeekten om met rust gelaten te worden.

Maar donderdagavond 11 maart kon ik me niet meer inhouden, en liep ik een dikke 8 km, de enkels en voeten waren nog gevoelig .  Ook vrijdag en zaterdag hield ik het bij 10 en 8 km, de voeten en enkels voelden al beter aan, maar nu kwamen de hamstrings opsteken er deze zorgden ervoor dat het lopen sukkelachtig ging:  gevolg zondag een rustdag genomen om alles wat te laten rusten.

Vorige week maandagavond probeerde ik dan voorzichtig een dikke 8 km te lopen, en dit lukte zonder fysieke ongemakken:  we konden weer actief gaan trainen en dat deden we dan ook, met zelfs 6 trainingen met een weektotaal van 78 km:
maandag 15/3 – 8 km – snelle duurloop – 13.1 km/u - baan
dinsdag  16/3 – 10 km – snelle duurloop – 13.3 km/u - baan
woensdag 17/3- 10 km  - gewone duurloop – 12.6 km/u - bos
donderdag 18/3 -  rustdag
vrijdag:  19/3 – 11.8 km – gewone duurloop – 12.8 km/u - bos
zaterdag 20/3 – 10.5 km – snelle duurloop – 13 km/u - bos
zondag 21/3 – 26.3 km – lange duurloop tegen 14km/u –baan –av hr. 143 – max 152

De lange duurloop van zondag ging verrassend lekker, zelfs al was het tegen gemiddeld 14km/u, de gunstige wind en soepele benen zullen er wel voor iets tussen zitten.

Deze week terug 5 trainingen met zondag een halve marathon in St Jozef Olen, dus deze week geen dertiger op het programma.

Deze halve marathon beschouw ik als een oefenwedstrijd,   te lopen tegen minimum 4.06min/km en mocht het goed lopen, dan is een 4.00min/km of net ietjes sneller meegenomen.

Het is leuk om met deze zachter temperaturen te lopen, maar anderzijds heb ik wel veel last van beesten die tegen m’n gezicht of in m’n ogen vliegen,  dus een zonnebril is al een must!  Ook is het weer wennen aan deze warme en “hete” temperaturen, na maanden training in de kou voelt met minimale kledij is het nu weer veel zweten geblazen.  M’n thermostaat moet nog bijgesteld worden evenals het drinkpatroon.

11:14 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |