14-11-10

kasterlee 2010

Het beloofde een pittige wedstrijd te worden door de overvloedige regenval van de laatste tijd. Ik vreesde zelfs voor aanpassing van het parcours.

En wat blijkt: het was de naam "de Hel van Kasterlee" waardig (alhoewel dit voor de duatlon geldt die in december plaatsvindt), en het parcours moest aangepast worden door de wateroverlast op verschillende plaatsen.

Natuurlijk veel te veel bagage meegenomen, maar beter teveel dan te weinig: zo had ik voldoende kledij bij om onderweg van loopshirt te wisselen en om me achteraf warm te houden.

Gelukkig was het stortregenen gestopt en hadden bij vertrek enkel last van fijne miezer, dus weg met de extra lagen kledij: gewoon lopen in shirt en short en met propere droge asics.

De start verliep vlot en en de eerste km ging zelfs te hard (15.5km/u), de 2de km was al rustiger maar hier begon al de eerste afwijking van het parcours met een eerste vettige bospaadje, direkt al een natte voet en vuile benen van de voorliggers.

Terug op de gewone weg was het weer mogelijk om wat te recuperen en tempo beter vast te houden, dan kwam het 2de overharde stuk: gewoon voorliggers volgen en hopen niet weg te schuiven in de vetlapperij en voetdopen proberen te vermijden.

Dan terug verharde weg tot de eerste drankpost om daarna weer de vetlapperij te trotseren: je kon wel het gevoel hebben dat je tempoliep maar dit was slechts schijn, de ondergrond remde teveel af.

Dan volgde een 2de wijziging van het parcours, meer verharde weg en een stukje sintelbaan met plassen.

Tot ik zag waar we waren en het bordje van de 8ste km passeer, ik check met m'n garmin en ik zie 7km net verschijnen: dus wist ik al dat de afstand niet zou kloppen, nog hopend dat deze verloren km later wel terug opgenomen zou worden.

Richting km 9 was het weer schuiven geblazen in de modder met af en toe een voetbad.

Dan waren we aan de Ark van Noe waar een zeer kleine aanpassing was in het parcours, maar aan de achterkant moesten we een watertje passeren, alleen was deze nogal fel uit z'n oevers getreden en liep hij zeker 20-30m over onze route, dus met een hogere pas klosten we door het water en waren de voeten weeral lekker afgekoeld, alleen voelden de schoenen nu wel een pak zwaarder aan het klotste het waren achteraf nog na in m'n schoenen.

Een laatste vettige stuk vooraleer we via de straten naar het bosgedeelte gingen.

Het eerste traject was nog vrij normaal tegen andere jaren, het tweede traject was toch behoorlijk zompiger en het 3de traject tot aan de drankpost van 15km was een avontuur te noemen.

Een voordeel, natte voeten had ik al dus soms toch maar gewoon rechtdoor door de plassen.

Dan volgde de Hoge Mauw, dit viel eigelijk ook nogal mee, vermits dit hoger gelegen is waren enkel de lager gelegen gedeeltes vrij drassig. de verschillende steile klimmetjes kon ik zeer goed verteren, het afdalen was zoals altijd toch wel wat uitkijken waar je landde.

Het traject net voor De Mast was ook lichtjes aangepast, maar was niet noemenswaardig zwaar te noemen, behalve het bospad langs De Mast, daar kwamen de zwemvliezen weer goed van pas.

De eerste ronde kon ik afwerken in een dikke 1u25min, maar ik zat met een kleine 1.5km tekort op de teller, dus wist ik dat de totale afstand geen  40km zou bedragen, daardoor was een tijd -3u wel haalbaar.

Alhoewel dit m'n doel was (in normale omstandigheden) was het in de huidige toestand belangrijker om betere positie te behalen, na de eerste ronde zat ik op 20ste positie en ik probeerde richting plaats 15 te komen.

Na de 4de km in de 2de rond zat ik op de 18de plaats, maar verder zou ik niet meer opschuiven. Ik probeerde nog wat tempo te krijgen maar het beetje dat ik won op het verharde gaf ik dubbel en dik terug in het onverharde. Op een gegeven moment was m'n voorligger te ver weg om te 'genieten' van het spoortrekken.

Het bosgedeelte was een echte uidaging zo helemaal alleen, de snelheid ging dan ook drastig naar beneden, je vervalt snel in een tempo dat je automatisch aanneemt wat het parcours toelaat terwijl als je voorliggers hebt je sneller meegzogen wordt om bij te benen.

De laatste 6km gingen daardoor traag, pas de laatste km toen m'n achterligger op 100m genaderd was en ik al in rechte lijn naar de finish liep, kon ik nog versnellen om m'n 18plaats veilig te stellen.

Met opgeheven schouders en het vrouwtje in het zicht kwam ik de finish door. Zij had me onderweg aangemoedigd en was m'n toeverlaat waar nodig.

De tijd van 2h57'53" was van ondergeschikt belang, het belangrijkste was dat ik echt genoten heb van deze wedstrijd:

-de eerste ronde ging vrij vlot en het ploeteren door de smurrie en water in groep was een zalig gevoel.

-de 2de ronde was nog iets meer afzien en meer genieten in je eentje.

-alleen spijtig dat ze toch geen volle 42km konden aaneenbreien  en dat de supporters in de 2de ronde nogal schaars waren, maar zij die er waren gaven van katoen !!

Maar gezien de uitzonderlijke weersomstandigheden ben ik al blij dat alles door kon gaan: dus petje af voor de organisatoren.

21:35 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-10

YESS !!!!!!!!!

I did it again !!!

Vanmorgen net voor de 6-en uit bed, thee'tje gezet en 5 boterhammetjes gegeten. Sporttas ingeladen en kort na 7 vertrokken naar Brussel.

Om 8 uur was ik ter plaatse, maar moest toch even zoeken voor een parkeerplaats, vlug in de auto omgekleed en dan in wedstrijduitrusting naar de inschrijvingszone. Daar verliep alles heel vlot, m'n gratis t-shirt gekregen waar ik geen blijf mee wist, dus terug naar de auto gejogd en dan rustig naar de start. Zodoende was ik al meer dan voldoende opgewarmd.

Ik had mezelf iets voor de roze ballon(2.59u) gezet, zodat ik een vlotte start zou hebben. De start verliep naar mijn wens toch niet zo vlot, ik moest me een paar honderd meter goed inhouden, bij gebrek aan plaats en atleten die misschien minder vlot wilde starten dan ik.  Ook merkte ik al na 1km dat de afstand niet klopte met die van m'n Garmin, dus zou ik de tussentijden goed moeten in't oog houden om op die manier m'n tempo te bepalen.

Na 3km voelde ik achter me een hele meute aanstormen: de roze ballons met hun gevolg. 1ste reactie, kijken naar m'n tempo wat tegen 15km/u was om dan te constateren dat deze meute toch wel heel snel liep om op 2.59u te finischen.

Dus iets later snelden ze me voorbij en bleef ik in hun kielzog achter, en probeerde ongeveer gelijke tred te houden maar dan op 20m afstand zodat ik een vrij terrein had.

De 2 tunnels omhoog lopen, zorgden al voor een kuitenbijter. Daarna naar het Terkamerenbos: alles loopt vlot, ik gebruik m'n Garmin enkel als chrono en actuele tempometer.

Dan volgt de F.Rooseveltlaan, Terhulpse steenweg, alles blijft gesmeerd lopen,

Op km 15 krijg ik plots gezelschap van een dorpsgenoot, Geert Reynders, en na eerst wat bijkletsen over de laatste gelopen wedstrijden en doelstellingen lopen we stilzwijgend verder om terug aan te pikken bij de roze ballon.

Rond 18km draaien we naar Rechts de Tervurenselaan op en hier krijgen we eerste lange langzame helling. Ik merk dat de tempomakers voor 2.59u niet doortrekken, dus beetje bij beetje kruip ik verder naar voren. Ook Geert volgt tot 20km want dan loop ik voor de roze ballon (ondertussen al weggevlogen) en zie de boog van de halve marathon in de verte.

Ik blijf verder doorschuiven en kom samen met een voorloper de 21.1km door in 1u27'51", niet slecht maar voor een toptijd te lopen nu ook weer niet zo goed.

Met het nieuwe groepje van 4man passeren we het 4-armenkruispunt richting par van Tervuren. Het tempo is strak, tussen 4.00 - 4.06min/km. Aan de overkant zien we de 2 Kenianen lopen gevolgd door een 3de op 500m en nog verder Gino Van Geyte.

Het Park van Tervuren is een mooie lokatie, veel volk, veel aanmoedigingen, en alles loopt vlot. Eens we het park rond zijn en we moeten klimmen om terug naar de Tervurenlaan tekomen, merk ik dat deze klim toch vrij steil is, kleine pasjes en kijken wat de voorliggers doen.

30km passeren we in 2u4'50", een supertijd zou ik zeggen, een eindtijd onder de 3uur is al zeker, misschien een 2u56 als in Antwerpen?  Dan begint de lange klim, het groepje is ondertussen al versplinterd en met vaste tred en zonder in reserves te gaan zijn we boven en kunnen we weer genieten van een vlak parcours, de afstand met m'n nieuwe voorliggers slinkt traag maar zeker.

Op 36km zijn we samen opgegaan in de groep met de halve marathonners en begint er weer een lange klim. Ik blijf me super voelen en blijf rond 14km/u klimmen. Op 38km is het klimmen gedaan en proberen we weer wat meer snelheid te nemen, verrassend genoeg lukt dit.

Eens we de 2de keer het Jubelpark passeren is het doorbijten om toch nog sneller te willen, een laaste klim tussen 40-41km zorgt weer voor slachtoffers, voor mij weeral een paar plaatsen hoger op de ranking.

De laaste 1200m is het doortrekken, zeker nu het enkel nog maar afdalen is. Meegezogen door het tempo van m'n voorligger komen we op de kasseistrook waar het toch goed oppassen is om overeind te blijven. na 42km durft de fijne/grove motoriek al eens falen.

Dan zie ik het bordje van 42km, met nog een laatste krachtinspanning overbrug ik nog de laatste 200m en ben zeer blij dat de klok voor mij afgetikt wordt op

2 UUR 54 MINUTEN 45 SECONDEN

Een verbetering van m'n pr met meer dan  2 minuten op een iets lastiger parcours en voor het eerst gelopen met een negatieve split.

Hierdoor is m'n 2de doelstelling van dit jaar ook behaald, de grens van 2u55 te doorbreken

20:32 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-10-10

BRUSSELS MARATHON -1DAG

Morgen is het zover, 2de deelname aan de Brussels marathon, tevens bk wedstrijd.

Ik hoop zeker onder de 3uur te kunnen finishen, elke seconde minder is meegenomen.

De conditie is goed, prima loopweer, dus we gaan er een lap op geven!

verslag volgt later

13:03 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-10

Beekse marathon – verslag

’s Morgens stond ik op om 7.30 uur om m’n ontbijt te nemen – 4 boterhammetjes.
Daarna rustig te tijd genomen om het laatste nog bijeen te zoeken zodat ik omstreeks 9 uur kon vertrekken. Iets voor 10 uur was ik ter plaatse en ging ik m’n startnummer afhalen aan het Vrijthof.
Daarna naar de sporthal om me om te kleden en een laatste sanitaire pitstop.

Om 10.45 uur waren we terug aan de startzone, wachten, minimale opwarming en ik zette me op ongeveer 4 meter van de startlijn.  Dan klonk het startschot. De eerste 300 m verliepen ietwat chaotisch, zoals te verwachten was bij een wedstrijd waar zowel de 5 / 10 / 21/ 30 als de marathon samen vertrokken. Maar ik geraakte er heelhuids door, en met een lichte versnelling kwam ik stilletjes aan op m’n beoogde gemiddelde tempo van 4.08min/km.

De eerste lus van 5km verliep uitstekend, er waren voldoende snelle lopers rond mij (de meeste echter wel voor een kortere afstand) om m’n tempo gelijkmatig te houden.

De 2de lus van 5km verliep even vlot,  de laatste km van deze lus werd de groep losgescheurd, de 10km lopers begonnen te sprinten naar de meet.

De 3de lus was er een van 10.1km, was iets meer knokken. We liepen richting Belgische grens (Hoge Mierde), maar hadden toch wel een paar km tegenwind. Eens in het bos was het heerlijk lopen, geen wind, mooie omgeving af en toe onverharde stukken.  Ondertussen was het deelnemersveld al verder uitgedeind,  en probeerde ik om gelijke tred te houden.  Vanaf de start nam ik elke 3km een slok van m’n eigen drank (50%cola/50%water), het ideale loopweer van 15-16°C zorgde ervoor dat je toch niet overdreven veel vocht nodig hebt.
Ook hier werd ik bij de laatste km’s voorbijgesneld, deze keer door de halve marathonners.

Halfweg klok ik af op  1:27:37, ruim voldoende voor een tijd onder de 3 uur, misschien zelfs een nieuw PR als ik m’n tempo voldoende kan vasthouden.

De 4de lus was 8.9km, na 2-3 km voel ik dat ik problemen krijg. De benen zijn nog goed genoeg, het tempo zakt wel een beetje maar blijft nog altiijd boven de 14km/u. Ik krijg terug gezelschap van een debutant op de marathon, samen lopen we richting Esbeek. Hij vertelde dat hij toch al last begon te krijgen van z’n benen, ik zei dat ik voelde dat m’n maag begon op te spelen.

Ik  probeerde nog vol te houden, maar met een maag die niet mee wil, kan je niet tegen op. Net na 24 km moet ik aan de kant om over te geven – leuk is wat anders. Na ongeveer 2min hervat ik m’n wedstrijd, met nog steeds een slecht gevoel in m’n maag.

Op km 27 moet ik een 2de keer aan de kant en weer gutst er vanalles uit. Ik voel me nog iets ellendiger.
Met nog 3km voor de boeg voor de 4de lus sleep ik mezelf voort, maar nog geen 1.5km verder is het alweer prijs en het gevoel in m’n maag wordt maar niet beter.

Dus besloot ik om de wedstrijd op te geven, nog even verder gejogd tot km 29km, maar dan ben ik maar gaan wandelen want het bleef echt slecht aanvoelen. Rustig naar de sporthal, m’n tas gepakt en met een verslagen gevoel naar huis gegaan (ondertussen kwam ik m’n medeloper –debutant tegen die na 34km er de brui aan gaf , verzuring in de benen)

Dus een marathon om snel te vergeten, ondanks dat de benen nog zeer goed waren.

We hopen in Brussel beter te doen en hopen dat ik daar geen maagproblemen ga krijgen.

Ik blijf nog wel met vragen zitten waarom ik nu, na zoveel geslaagde marathons en training ineens maagproblemen heb. Enkel bij m’n allereerste marathon had ik hetzelfde voor maar veel minder erg.

De drank dat ik gebruikte had ik al meermaals uitgetest (wel nog nooit op een marathon), aan dezelfde snelheid en tot 30km. Het eten was ook het normale en m’n inspanning was niet zwaarder dan anders, op kortere afstanden loop ik harder….

 

 

 

 

15:22 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-09-10

Een marathonneke tussendoor

Afgelopen paar weken gemerkt dat m’n conditie toch sterk verbeterd was.

Zo liep ik na m’n deelname van het BK boogschieten 70m in Poppel  naar huis met een mooi tempo.

Ik schatte de afstand ca. 26km, en dacht dit wel efkens tegen een tempo te lopen aan 4.12min/km (marathontempo). Maar tussen Baarle-Hertog en Turnhout begon ik te beseffen dat de afstand toch wel wat langer zou worden.

Eens in Turnhout aan de vaart gekomen, liep ik langs de vaart naar Beerse en ik klokte af op 30 km bij thuiskomst en m’n tijd was 2u 5min 23sec. De laatste 6km, toen naar mijn gevoel ik het moeilijker begon te krijgen om m’n tempo te houden, bleken de snelste te zijn geweest  - 4.07min/km.

Deze doorgezette tempotraining deed me besluiten om voor Brussel te gaan pieken,  Brussel zelf is al moeilijker om een toptijd neer te zetten met de vele klimmetjes.

Zo kwam ik uit op de Beekse marathon van 19/9, een kleinere wedstrijd gekoppeld aan verschillende afstanden en ook niet ver weg van huis.

M’n doelstelling is natuurlijk onder de 3 uur te  blijven en proberen een nieuw PR te lopen, dus onder de 2u 56min 50sec.

Vermits het parcours vlak is en uit verschillende lussen bestaat, probeer ik een zo vlak mogelijke tempo te lopen, hopelijk vergaat het me even vlot als m’n trainingsloop, ontspannen lopen en blijven volhouden tot op het eind (en hopen dat we de slechtere momenten goed kunnen incasseren)

Verslag volgt later…

 

 

18:58 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-09-10

druk bezig

Bijna 2 maanden is het geleden dat ik nog iets gepost heb, schande zou ik zeggen !!

Maar veel  viel er eigenlijk niet te vertellen, op loopgebied:

Na de marathon der Noorderkempen heb ik het even wat rustiger gedaan, de boog kan niet altijd gespannen staan zeggen ze dan wel eens,  maar ipv te lopen ging m’n aandacht deze keer naar het boogschieten: met een provinciaal kampioenschap op 18 juli, waar ik verdienstelijk 3de werd.

Eind juli dan meegedaan met onze eigen wedstrijd 50/30 m, hier werd ik 4de in mijn categorie.
Christine werd 2de op de Provinciale, 1ste op onze eigen wedstrijd 25m en daardoor eindigde ze nipt 2de in het zomerklassement.

Nadien gingen we een weekje op vakantie naar het Schwarzwald, genieten van de omgeving, het eten en het wandelen (en soms toch ook wel lopen).

Eens terug thuisgekomen ben ik er weer tegenaan gegaan met het lopen, zodat m’n conditie niet te ver achteruit zou gaan. Ik probeer te pieken naar de marathon van Brussel  op 10 oktober, dus nog even tijd om wat gas te geven.

Afgelopen vrijdag, 27 aug.  De 10 mijl van Wortel gelopen, en daar een supertijd neergezet:

1u 3 min 35 sec, een nieuwe PR voor mij, en een 8ste plaats.

Op 28 aug. een boogschietwedstrijd meegedaan op 50/40/30 m, waar ik ondanks de tegenvallende wind in het begin toch een 2de plaats wist te behalen.

Dus, zoals je ziet zijn de avonden dikwijls opgevuld met boogschieten en lopen, en je moet veel trainen wil je behoorlijk presteren!

Nu 4+5 september gaan we beiden meedoen met het BK boogschieten op 70m (de Olympische afstand) en we zien wel waar we geraken want voor deze wedstrijd is de leuze “deelnemen is belangrijker dan winnen” toepasselijker gezien de aanwezigheid van onze nationale topschutters.

Verslag volgt..

15:44 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-07-10

verslag 15de marathon

Afgelopen zaterdag m'n 15de marathon gelopen.

Na veel twijfels ivm het weer, heb ik me dan op de valreep toch (voor)ingeschreven voor deze wedstrijd.

Zaterdagvoormiddag was het nog echt zomerweer, de warme lucht en de zon zorgden voor een hete 29°C. Echt fit voelde ik me niet, zeker niet met dit weer, de nachtrust is toch anders dan bij koeler weer. Kort na de middag me dan even in de zetel gevleid om de oogjes wat dicht te doen, ondertussen passeerde de aangekondigde onweerszone met een paar druppels regen zodat de temperatuur vrij snel daalde naar een confortabele 23°C.

Om kwart na 4 vertrok ik samen met Christine naar de startplaats, zij zou me met de fiets begeleiden en me van drank voorzien.

Ik had me op de 2de lijn geplaatst bij de start zodat we vlot konden vertrekken. Langs m'n zij stond Geert Stijnen die er z'n km's kwam afmalen met de rem erop, als ultraloper primeren de km's eenmaal boven de snelheid.

De eerste km' ging hard (te hard), tegen 15km/u, dus hoog tijd om de rem geleidelijk aan op te trekken, de 2de km zwakten we af naar 14.2 - 14.5km/u.

Na 7km tegen dit tempo te lopen kwamen in Hoogstraten aan, ondertussen een korte opfrissing gekregen vanuit de wolken (zalig !). Ondertussen af en toe kop getrokken in ons groepje en getracht het tempo strak te houden.

Na Hoogstraten liepen we richting Wortel en was de groep uiteengevallen en liepen we in een uitgerokken lint verder. In het eerste onverharde stuk voelde ik een achterligger naderbij komen en ik liet hem betijen, de tocht zou nog lang genoeg zijn.

Vervolgens liepen we richting Merksplas met ook hier een lang onverhard stuk gevolgd en zo kwamen we bij de 2de wisselzone. Het tempo bleef gehandhaafd aan 14.1-14.2km/u en alles ging nog vlot.

Zo liepen we naar de 3de wissel in Beerse-Den Hout (zo goed als onze thuisbasis) en ik voelde me nog goed genoeg om aan een dikke 14km/u te lopen.

Ondertussen draaide de weg richting Malle en zouden we een lang recht stuk hebben met voldoende afwisseling in panorama en vermits dit m'n eigen regio was kende ik de weg als m'n broekzak.

Op dit stuk kon ik de persoon die me eerder voorbijgesneld was terug achter mij laten en met ook hier weer een mooie ( soms veel los zand) onverharde strook naderden we Oostmalle.

De 4de wisselzone passeerde ik nog vlot maar het tempo en de vermoeidheid begon stilletjes aan z'n tol op te eisen. M'n volgende voorligger had blijkbaar ook last, een 2-tal km zat ik op z'n hielen en zakte m'n tempo om wat te recupereren.

Samen snelden we een gesneuvelde voorbij, en eens op de baan naar St Lenaarts kwamen probeerde ik m'n tempo weer wat op te drijven en daardoor liep ik terug alleen. Ondertussen was ik al aardig de km's aan het aftellen.

De laatste wisselzone in St Lenaarts nog een stukje banaan gepakt en m'n moed bijeengeraapt om de laatste 6 km te doorworstelen. Ondertussen enkele halve marathonners gepasseerd om zelf ook gepasseerd te worden door estafettelopers.

Het tempo was ondertussen al gezakt naar een dikke  13 km/u. Uiteindelijk had ik dan een andere marathonloper in het vizier, ik kwam heeeel stilletjes aan dichterbij, een pluspunt om de laatste 2km nog proberen te versnellen.

En dan passeerde het bordje van de 42km en perste ik mezelf nog verder leeg, maar de achterstand op m'n voorligger was te groot om deze nog voorbij te snellen.

Met een geposeerde glimlach naar de finishcamera finishte ik in 3u 3min 22 sec.

Geen supertijd en ook nog een dikke 2min trager dan m'n vorige deelname van 2 jaar geleden, maar m'n einddoel om rond de 3 uur te finishen met dit weer was dit meer dan genoeg voor mij.

Als ik echt tot m'n uiterste gegaan had, was ik zeker onder de 3uur gekomen maar misschien met meer risico om mezelf op te blazen want 21-23°C blijft tamelijk warm (voor mij dan) om optimaal te presteren.

M'n gemiddelde hartslag was slechts 150 bpm tegenover 157 in Antwerpen waar ik ruim onder de 3 uur zat.

Na de finish was ik al snel terug de oude, zeker na wat drinken, een deugddoende massage en bij thuiskomst een lekkere douche en een warm bord spaghetti.

Ondertussen de loopschoenen wat rust gegeven, even tijd om meer te recuperen en de hitte te vermijden.

Volgende Marathon: half september ofwel  Brussel in oktober

22:16 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |