22-07-08

kalmpjes aan

Zo kan je het momenteel wel noemen met het lopen.Vorige week slechts 36 km gelopen  en deze week waarschijnlijk nog minder. Niet dat ik geen zin heb maar gezond verstand gebruikt.


De week voor m'n laatste marathon had ik wat last van enkele kwaaltjes, zo deed m'n rechterenkel en m'n linkerknie wat pijn. Tijdens het lopen heb ik er geen hinder van, zo werd ik tijdens m'n marathon die enkel toch af en toe wel gewaar, niet dat dit de oorzaak was van het niet behalen van die 3-uur. Na de wedstrijd voelde ik deze wel heel duidelijk, het sein om een herstelperiode in te lassen. M'n linkerknie vormt geen hinder of pijn bij het lopen maar als ik nadien in bed lig, voel ik toch wel duidelijk dat hier ook iets niet helemaal juist zit: op m'n zij liggen voelt nogal pijnlijk aan de binnenkant van de knie (of eerder net onder de knie)

Marathon Rijkevorsel_n

hier de fotofinish in Rijkevorsel: een lach kon er niet meer af, te moe en al veel te veel moeten geven

 

Met geen verdere doelstellingen in't zicht dit jaar gaan we het rustig aan doen, max 30-40km lopen/week en misschien zelfs 1-2-3 weken helemaal niet lopen zodat de kwaaltjes vanzelf weggaan, misschien dat ik daar al mee begin.

Ik wilde nog wel 1 of 2 marathon lopen dit najaar maar ik denk dat enkel Kasterlee voorlopig nog op de planning zal staan en niet om te vlammen maar eerder om tussen de 3.15 - 3.30 uur te finishen, kortere wedstrijden/stratenlopen zullen ook nog op het programma staan, maar enkel als de problemen weg zijn.

Dus alle druk is nu van de ketel,zodat ik iets meer tijd heb voor andere zaken.

En op 2 augustus zitten we voor 2 weken in een boerengat in Frankrijk: Montoulieu
DUS AFTELLEN

20:16 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-07-08

Marathon van de Noorderkempen

Net niet kon ik m'n doelstelling halen, de kaap van 3 uur bleef uiteindelijk exact 1 minuut verwijderd. Alles begon nochtans veelbelovend. De stress van de afgelopen dagen was ver weg. Relaxed stond ik aan de startlijn.
De start verliep vlot en ik liet me even meeslepen met de snelle mannen van de estafette lopers. Maar met de wind in de rug liep dit vlotjes en ik besloot m'n iets te snelle tempo vol te houden en af toe kon ik een estafetteloper achter mij laten.

Hoogstraten werd makkelijk gehaald, dan volgende de volgende etappe naar Merksplas. Ondertussen was het konvooi lopers al fel uitgesmeerd zodat het meer een eenzame bedoening werd. De gewone marathon lopers waren allemaal ver voor mij uit, enkel de estafette lopers kon ik stilletjesaan bij benen. Het eerste onverharde stuk kwamen we heelhuids door, al viel het niet altijd mee om het tempo te handhaven, regelmatig moest ik toch efkens gas geven. Zo werd de 2de wisselzone zonder problemen achter mij gelaten. Even een stuk banaantje meegepikt om extra krachtvoer te hebben en ik kon richting Beerse. Dit was nog altijd een makkie, vooral als ik terug op de gewone weg kon lopen. De wisselzone in Beerse werd gebruikt om mezelf even te verfrissen, dat is dan ook bijna het enige dat je kan doen met volle bekers water, maar het deed deugd en je kikte ervan op.

Richting Malle kon ik 1 marathonloper voorbijsteken, eigelijk liep hij wel m'n tempo maar ik besloot om door te gaan, zeker nu we met momenten wat last hadden van de wind. Er volgde nog een onverhard stuk, met halverwege aanmoedingen van de familie. Ondanks dit wegdek kon ik m'n snelheid handhaven, en zo bereikte ik de 4de wisselzone in Malle.

De tocht naar St.Lenaarts verliep al heel wat moeilijker, eerst hadden we nog een kort maar een vervelend onverhard stukje om daarna monotoon op het fietspad langs de grote weg te gaan. Het liep wel goed maar de monotomie en de vermoeidheid zorgden er toch voor dat het tempo geleidelijk aan zakte (van 13.9 naar 13.2 km/u). Denk dat ik hier toch wel een tikje van die hamer gekregen had, gecombineerd met licht krampen in m'n buik. De doortocht aan de laatste wisselzone konden we achter ons laten en we konden gaan aftellen (tempo ondertussen al gezakt naar 12.9km/u)

Maar ondanks de vele negatieve invloeden kon ik mezelf toch nog voldoende oppeppen om te blijven doorlopen (liever iets trager dan te moeten wandelen) De laatste etappe langs het kanaal kon m'n achterligger mij terug voorbijgaan wat me wel een extra boost gaf. Ik kon niet anders dan maar aftellen totdat de ellende achter de rug zou zijn. De achterstand werd wel ietsjes groter maar klein genoeg om een lopend doel voor ogen te hebben.

Die laatste km's wist ik m'n tempo terug wat op te krikken en de laatste km was de drang om een goede tijd neer te poten weer wat terug. Met de laaste krachten die ik nog had begaf ik me naar de eindmeet en wanneer de laatste bocht gepaseerd was zag ik tot m'n verbazing nog steeds een tijd staan van 3:00:4X  DUS ALLES GEGEVEN EN MET EEN HUPPELSPRONGETJE M'N TIJD KUNNEN VOLMAKEN IN EXACT 3:01:00.

De 3 uur hadden we niet geklopt maar ik had een nieuwe PR en was als 10de gefinisht en 3de in m'n leeftijdsklasse: DUS CHAPEAU VOOR MEZELF en die 3 uur is voor een andere keer

Ik was wel echt kapot gelopen, want veel fut had ik niet meer. Brandende kuiten zorgden ook al voor een onaangenaam gevoel en warm was het ook al niet meer. Na een korte opknapbeurt aan de pomp zag ik Christine en samen besloten we maar direkt door te gaan. Zo hebben we nog bij m'n moeder wat gegeten en wat bijgekletst en met benen vol lood gingen we daarna naar huis: een hete douche zorgde al voor heel wat beterschap.

En nu recuperen, weinig lopen en uitkijken naar de vakantie over 3 weken

16:27 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

07-07-08

nog 5 dagen te gaan

De 3de keer dit jaar dat ik aftel naar de marathon. Met slechts nog 2 trainingskes te gaan (dinsdag 12 km en vrijdag 8 km) zouden we moeten klaar zijn voor de thuiswedstrijd.  De weergoden zijn in ieder geval al gunstig gestemd met temperaturen rond de 20°C kan ik goed leven. Regenen hoeft niet echt maar een beetje miezerweer kan geen kwaad.

Als ikzelf dan nog in goede doen ben en de beentjes die dag fatsoenlijk meewillen, kunnen we toch proberen die 3 uur grens te halen: ik ga voor een tempo van 4.14min/km zoals in Antwerpen (misschien dat de afstand hier net iets correcter is) en we zien wel hoever we geraken. Vermits het slechts een kleine wedstrijd is zullen de koplopers wel wat verder uit elkaar liggen. Het beloofd dus een eenzame tocht te worden, maar dat was in La-Roche ook zo en op m'n trainingen ken ik dit ook al.

Alleen zien dat we "the hammer-man" niet tegen komen, dus stilletjes aan wat reserve opbouwen.

Nog efkens vermelden dat m'n moeder de 100 km van de Nacht Van Vlaanderen tot een goed einde wist te brengen en finishte in 11u42min. Niet de tijd die ze zelf gehoopt had (ca.10h15) maar ze had af te rekenen met pijn in de heupen (na 60km) zodat de snelheid al direct omlaag ging en ze meermaals genoodzaakt was om te wandelen om te pijn te ontzien. Dus geen nieuw record maar wel gefinisht en dan nog wel als oudste deelnemer. Wellicht zal ze haar doelstellingen bijstellen zodat de grote afstanden zich eerder zullen beperken tot een marathon.

 

20:50 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

22-06-08

Wedstrijdweekend

Deze week stonden er 2 wedstrijden op het programma: donderdag de Domestic5K bij ons in't dorp en vrijdag de 9.9km in Brecht.

De Domestic5K is toch wel een unieke ervaring: elke minuut start een loper tegen de klok, een eenzame snelheidswedstrijd met slechts enkele lopers in het vizier. Voor mij was dit de eerste echte 5km wedstrijd dus wist ik niet goed welke tijd ik kon neerzetten, ik gokte op 19minuten. 25 minuten voor m'n start van thuis in rustige looppas vertrokken naar het centrum met een omweg langsheen het parcours om deze efkens te verkennen. Ook Bob en Marc wilde een sterke 5K lopen.  Ik moest naturlijk niet zo lang wachten vooraleer ik kon vertrekken, lekker ontspannen stond ik aan de start.

Traditiegetrouw is de eerste km altijd veel te snel (3'37"), de 2de en 3de in 3'44, de 4de in 4'48" en de laatste in 4'46. Die laatste 2km waren echt tandenbijters, gelukkig kreeg ik regelmatig een loper in't vizier die ik kon inhalen, dat sterkt toch je drang om door te gaan. De finishlijn passeerde ik in 18'25", toch een 13de plaats van de ongeveer 80 amateurs. De toppers hadden idealer weer, bewolkt en ietsjes frisser maar het blijven straffe atleten.

Vrijdagavond dan de stratenloop van Brecht. Toen we daar aankwamen zagen we de kinderen die toch 1km moesten lopen : 1 klasse tot 12 jaar, en er waren van die kleine kindjes bij voor wie deze afstand toch wat te lang leek: moe, blijtend tjokten deze naar de eindmeet: sjapoo voor kindjes.

Net voor de start zagen we Homer, Elastimam en Supermario, die de 6.6km zouden lopen, Smufineke koos wijselijk voor de 3.3km om haar voet een beetje te ontzien. Ikzelf liep de 9.9km die pas om 20.00 uur zou starten. De opkomst was fenomenaal: en dat voor een gewone stratenloop. Ik had mezelf voorgenomen om tegen 4min/km te lopen en ik zou wel zien of dit me makkelijk zou afgaan of niet. De eerste 500m hield ik me hieraan, maar daarna begon ik lichtjes te versnellen en geleidelijk aan kon ik de massa die voor me uitliep stilletjes , een voor een of ineens een hele groep, achter mij laten. De voorsprong die ik had opgebouwd werd flink afgeknot door het slingerende parcours in het bos. De 2de ronde was het deelnemersveld voor mij nog wat meer uitdeind zodat je makkelijker een voorligger kon te grazen nemen: het bleef knokken om weer een reserve aan te leggen voor het parkgedeelte. De laatste ronde was het dus weeral werken geblazen maar het viel allemaal nog wel mee.

Deze laatste ronde was voor velen een beproeving of ze hun tempo konden volhouden, ikzelf zat er niet mee, maar sommige anderen hadden blijkbaar toch al wat problemen: dus met een soepele tred deze mannen het nakijken gegeven, nog wat ingehouden gevloek aan het park omdat m'n voorligger niet goed wist hoe de gedubbelde in te halen, maar eens de smalle stroken voorbij waren konden we vollen bak gaan. Bij de eindsprint moest ik toch het onderspit delven, zoveel extra reserve had ik nu ook weer niet.

Besluit: een mooie verzorgde wedstrijd, met een uitdagend parcours in het park, 2 nadelen: de afstand klopt langs geen kanten en de enkele smalle stroken zorgden toch voor veel ellende bij het inhalen.

Ik finishte in een verwonderlijke 36'41", Garmin vertelde me dat het totale traject  9.38km was en geen 9.9km, anders had dit wel een serieuze nieuwe pr geweest

21:15 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

15-06-08

14/6 Kapellekesloop

Al maar goed dat de loop 's avonds gepland stond, want overdag was het af en toe toch echt slecht weer, gietende regen en bliksem is niet echt het weer om lekker te lopen.

Maar 's avonds was alles goed, ruimschoots op tijd was ik ter plaatste  zodat ik nog lang mocht wachten voor de start.  Ik had me verdekt opgesteld in de auto, waar het nog warm was. Een kwartier voor de start ging ik rustig naar de start en kwam al snel Homer en Elastimam tegen. Rustig even tijd genomen om te babbelen tot ongeveer 2min voor de start. Eventjes naar voren gewurmd tot de 3de rij. De geplande loop aan 4min10/km werd van begin af aan zwaar met voeten getreden. Ik zorgde gewoon dat ik een ritme vond dat ik wel lang genoeg zou volhouden. Na een paar km hield ik me gedeisd achter een andere loper en bleef hem goed volgen. Na 2 van de 4 ronden had ik ca 350m voorsprong volgens m'n vooropgestelde tijd. De 3de ronde nam ik het voortouw en stilletjes maar zeker liet ik m'n achtervolgers verder achter mij. Zo kon ik me goed fixeren op de voorliggers. De laatste ronde werd ingezet met een voorsprong van 650 m. Ik zou alles op alles zetten om deze voorsprong nog te vergroten richting 1km. De laaste km nog ietsjes weten te versnellen, ondertussen al vele 15km lopers gedubbeld, misschien zelfs een 1/2 M loper. En in volle vaart kwam ik de finish over in:

1 h  23 min  20 sec

 maar liefst 2 min 19sec sneller dan Eindhoven vorig jaar, maar het was nu ideaal loopweer in blijkbaar was m'n conditie ook toppie. Een podiumplaats zat er niet in maar wel 13de van de 70  en 5de in m'n categorie.

Vanmorgend de geplande 15km duurloop gelopen, maar aan een rustig tempootje, de spiertjes protesteerden toch krachtig. Misschien is lopen dan wel het ultieme medicijn.

Maar met spijt in m'n hart moest ik deze namiddag vaststellen dat m'n Garmin het begeven heeft. Terwijl hij deze morgend nog alles goed deed, doet hij nu niets meer. Morgen een dringend mailtje buitensturen ivm garantie want ik heb hem dringend nodig voor volgende wedstrijden.

21:25 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

12-06-08

trainen

Eergisteren nog eens een intervaltraining gedaan. Weeral 2.5 maand geleden dat ik nog eens een echte intervaltraining had gedaan met versnellingen van 400m, tegen 17-17.5km/u en tussendoor recupereren aan 13km/u. Dacht dat deze training nog wel eens nuttig kon zijn voor de Domestic 5K van volgende week.

Maar eerst gaan we zaterdagavond de Kapellekesloop verteren in Minderhout.  Mijn doel daar is een tempo te lopen, iets sneller dan een marathon tijd. Ik hoop na 1h28 terug binnen te zijn, zonder dat ik teveel van mezelf moet geven. Ik beschouw deze loop eerder als een lange snelheidstraining zodat ik m'n tempo op de hele marathon langer kan volhouden.

We blijven de weektotalen behouden van 65 - 85km zodat het uitlopen van de marathon makkelijker wordt. Slechts in combinatie met de snelheid zal dit moeilijker worden. Allemaal een kwestie van het gewoon te worden zonder jezelf in de vernieling te werken. 

Ondertussen al een beetje aan't uitkijken welke marathons ik in het najaar ga doen: kiezen tussen parcours,  snelheid (eindtijd), locatie, datum. Denk dat ik pas een definitieve keuze maak na de Noorderkempen Marathon

21:31 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-06-08

en we blijven lopen

Hoe het verlopen is deze week?

Maandag nog redelijk goed uit bed geraakt , wel stijf maar de trap afgaan ging nog redelijk vlot. Genoten van een rustige vakantiedag, met in de namiddag een klein fietstochtje in de hitte en 's avonds 1300 m gezwommen ( en 't was weeral een paar maand geleden dat ik het zwembad nog eens had gezien).

Dinsdag met stijve benen opgestaan, de bovenbenen waren echt pijnlijk stijf.  De trap was al een grotere uitdaging, het klimmen ging vlot, het afdalen duurde ietsjes langer. 's avonds de tanden op elkaar gezet en een herstelloopje gedaan van 6 km:  amai het starten was zeer pijnlijk, pas, na een goeie 2 km was de pijn verdwenen en kon ik m'n normaal ritme vinden.

Woensdag, rustdag, zodat de benen wat meer konden rusten, al iets minder stijf maar elke klim was nog heel gevoelig.

Donderdag, alles voelt beter aan, nog steeds stijf maar veel minder pijn. 's Avonds een snelle duurloop van 10 km gedaan, het koste moeite maar het verliep vlot

Vrijdag een rustdag zodat we zaterdag uitgerust het weekendprogramme konden starten: 10km gepland, uiteindelijk 12 km gelopen, alles voelde weer aan als voorheen, weg was de spierpijn.

Zondag, een lange duurloop van 25km wilde ik doen: misschien iets teveel van het goede maar ik kon m'n tempo van ca. 12km/u toch lopen, na 19km kwam ik een groepje lopers tegen die riepen dat ik maar moest volgen. Dus ikke als brave burger gevolgd, het tempo met 1- 1.5km teruggeschroeft en onderweg wat keuvelen over de voorbije marathons en de toekomstplannen. Na 4 km samen met een andere loper de groep dag gezegd en tegen 13km/u  huiswaarts gekeerd, de laatste 2km was een solotrip tegen bijna 14km/u zodat de teller uiteindelijk bleef staan op 29 km. De marathon was dus volledig verteerd en m'n weektotaal was weer goed voor 58km. Deze namiddag naar het schoolfeest van Jolien, samen met de grootouders want Jolien en Smurfineke mochten samen met de andere dansers de show stelen tijdens hun dansoptreden. Daar eventjes kunnen keuvelen met de directeur die vorige week ook actief was in La Roche, maar dan voor de Halve M. Altijd plezant om evaringen uit te wisselen, zeker als je gelijkgestemde zielen hebt.

Deze week gewoon trainen met als klapper de Halve Marathon in Minderhout op zaterdagavond. Afhankelijk van het weer is m'n doelstelling om rond de 1h28 te eindigen , een ideale tussentijd voor een hele marathon. We gaan bewust niet voor vollen bak, kost teveel recuperatie achteraf en gooit de planning alleen maar door elkaar voor de Noorderkempen Marathon, niet dat we daar voor de 3uur gaan, maar je weet maar nooit.

21:41 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |