11-01-09

MISSION ACCOMPLISHED

Vanmorgend om 7 uur opgstaan , rustig ontbeten, de laatste dingen nog bij elkaar pakken (drank, druivensuiker) en ik kon op stap. Rap nog op't internet gekeken naar het weerstation van Genk : -5°C wat onder de huidige omstandigheden ideaal was. Omstreeks 7.50h vertrokken ik dan richting Genk. Het weer was niet ideaal om er een paar uurtjes in stil te staan, dus de smurfjes verkozen mij van op afstand bij te staan. Een dik uurtje later was ik ter plaatse, rustig m'n nummer gaan ophalen, een sanitaireke gedaan. Dan terug naar de auto om onszelf helemaal klaar te maken en om 9.45 h naar de start. Vlak voor de start m'n jas afgegeven, m'n hoofdband en de handschoenen (dikke) bleven netjes aan. Ik stond op de 3de lijn bij de start zodat ik niet teveel last had van andere lopers.

Eenmaal de start gegeven was, was het een beetje drummen bij de versmallingen zodat het tempo wat zakte, maar eens iedereen zich een plaats gevonden had, liep het vlot en konden we doortrekken.

Ik had m'n Garmin ingesteld op gemiddelde loopsnelheid van 4.13min/km, de steilere stukken wat trager, de afdalingen wat sneller. Al vlug was er een groepje van 8 man met hetzelfde tempo, we konden dit 2 rondjes (1rondje = 6km) volhouden en dan is de groep geleidelijk uiteengevallen. Eerst nog achtervolgen, daarna zelf koptrekken om m'n tempo te kunnen volhouden. De handschoenen waren ondertussen overbodig dus weg ermee, iets later ook de hoofdband.

De 4de ronde werd met vertraging ingezet, de meute van de halve marathon was ondertussen ook vertrokken en ik had de pech om op de smalle stroken de middenhoede te "proberen" te passeren. Maar dit gaf me ook weer een extra boost om de "verloren" tijd goed te maken.  Na de 4de ronde was ik nog nipt op't schema, de vermoeidheid begon zich te laten voelen.

De 5de ronde rustig vertrokken om wat te recupereren en daarna op karakter verder gelopen. Elke keer dat we de voorlaatste km van elke ronde passeerden moesten we 2 bochten van 180° maken, en hoe verder in de wedstrijd hoe moeizamer dit ging.

Met nog 2 ronden te gaan, zag ik dat m'n doel van -3 uur nog haalbaar was, maar dat ik niet teveel tempo mocht verliezen: ik had bijna 54min voor 12.2km.
De voorlaatste ronde begon het titanengevecht tegen de paar beklimmingen, vele gedubbelden wandelden naar boven of liepen in een sukkeldrafke, ikzelf probeerde me hier vooral niet te op te blazen, en dan de laatste ronde: de schwung was eruit, enkel nog aftellen naar de finish en elke km checken hoeveel tijd ik nog overhou om m'n 3uur te halen. de laatste 3km proberen ietsjes te versnellen en km op km zag ik dat m'n marge haalbaar werd.

De laaste km begon met de haarspeldbochten, eens deze moeilijke klus geklaard was liep ik voluit (voor zover dit nog kon) en elke 100m dichter bij de finish wist ik dat het OK was: ik kon niet meer stuk. Met een laatste inspanning proberen nog extra seconden te pikken en de finish was er.

2uur 59min 26sec  (volgen mijn registratie)

wat voelt dit plezant om die eerste twee te kunnen zetten

de officiele tijd was iets later vermits m'n nummer nog moest afgelezen worden
m'n positie ken ik ook nog niet, maar da's niet zo belangrijk.

Het parcours was op de meeste plaatsen sneeuwvrij maar soms een beetje te smal om vlot te kunnen inhalen, in de woonzone was de sneeuw toch nog voldoende aanwezig, niet het aangestampte platte sneeuw maar een halfgesmolten brij waar je wel op kon lopen maar wat toch meer de indruk gaf dat je op los zand zat te lopen.
Maar zoals de organisatie zegt: dit is slechts een "oefenwedstrijd"

En zo heb ik in deze 10de Marathon eindelijk de 3 uur grens kunnen doorbreken en dat in Genk waar vandaag de LPM (oefen)marathon gehouden werd.

19:55 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

05-01-09

LPM - 6 dagen

Het is dolle pret vandaag met de sneeuw, tenminste zolang je er als enige fietser erdoor moet, anders wordt het alleen maar ellende. In het begin is spoorvorming goed rijdbaar want dan heb je minder weerstand, maar als de ondergrond te hard samengedrukt wordt heb je ijs, en dan is de leute er snel af, het enige dat je dan kan doen is jongleren en snelheid minderen.

Ik hoop dat tegenn zondag in Genk het parcours sneeuwvvrij is, anders mogen we al blij zijn als we binnen 4 uur binnen zijn.

Ondertussen hebben we weeral 4 trainingsdagen achter de rug, goed voor 57 km met als klapper gisteren een halve marathon tegen een tempo van 4.10min/km. Ik wilde deze eigenlijk in 4.09min/km lopen, maar de eerste km kreeg ik geen snelheid in de benen. De volgende km's gingen gelukkig genoeg beter en beter zodat ik m'n tempo serieus kon opvoeren, na 10 km besloot ik wat gas terug te nemen om mezelf niet te moeten forceren, maar geleidelijk aan verhoogde m'n tempo om de laatste 2km tegen respectievelijk 4.01min en 3.50min te lopen.
In totaal 1h27min57sec was zeker niet slecht.

Nu rusten en de conditie onderhouden, 2de helft van de week m'n koolhydraatjes aanvullen zodat we tegen zondag in topvorm zijn.

Ik hoop nu zondag de 3uurs grens te doorbreken, het parcours is wel niet zo vlak maar van de wind zullen we waarschijnlijk niet al te veel last hebben. Als het weer dan nog een beetje wil meevallen en het parcours sneeuwvrij is, schat ik m'n kansen toch wel hoog in. Het mag koud zijn, maar liefst niet onder nul, en regen bij 2-3° zie ik niet echt zitten.

Het zou mooi zijn om m'n 10de marathon die muur te doorbreken, anders zal't voor Antwerpen zijn, maar dan ist misschien te warm.

19:51 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

29-12-08

jaaroverzicht 2008

Foto's zeggen meer dan woorden !!


collage 2008

Een prettig jaareinde en een gezond 2009

13:25 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

14-12-08

sportieve zondagen

Vorige zondag en deze zondag waren echt sportieve zondagen: eerst gaan boogschieten en daarna naar huis lopen. Vorige zondag was de wedstrijd in het clublokaal van Herenthout, het schieten was van 10 tot 13.15 uur, tijdens de pauze een banaantje en een appelsientje binnen zodat onze batterijtjes een beetje opgeladen waren zodat we omstreeks 13.30 uur onze lange duurloop naar huis konden starten.

Gelukkig had ik vooraf al eens op de routeplanner gekeken welke de beste weg was om zo weinig mogelijk last te hebben van het verkeer (ik kende de binnenwegen nog van vroeger dus was het makkelijk te onthouden). Na 17.5 km kwam ik in't centrum van Wechelderzande, dus wist ik dat ik in de Lilse Bergen nog wat korte lusjes ging bijmaken om zo aan een totaal van 30km te komen.  De trip werd volgemaakt in 2u17min, een lekker tempo, te snel als lsd maar het voelde goed aan, het weer was ook fantastisch.

Vandaag was er een wedstrijd in Kalmthout-Achterbroek. Ook hier probeerde we het beste van onszelf te geven bij het boogschieten. Dit lukte aardig met een persoonlijk hoogste score dit jaar. Ook hier vlug efkens omkleden om na het schieten naar huis te kunnen lopen.

Spijtig genoeg moest ik tot in Sint-Lenaerts langs de grote weg lopen, om vervolgens langs het kanaal naar huis te lopen. Al de alternatieven die ik vond waren ofwel te lang of te ingewikkeld om van buiten te leren. Na 2.5 uur en 33km lopen was ik terug thuis: het lopen ging vlot, weeral te snel om als LSD te dienen maar dat stoort me niet. Enkel de laatste 4 km was het wat knokken: de wind, de eenzaamheid , maar vooral de vermoeide benen lieten van zich horen. Thuis vlug wat boterhammen naar binnengegooid, wat gedronken. Goed lang genoten van een heerlijke warme douche en ik was terug een ander mens. Vlug omkleden zodat we ons oma nog konden bezoeken en onze zondag is weeral goed gevuld.

14 dec 2008

Volgende week een rustige loopweek op het programma, de afgelopen 2 weken waren best wel km-intensief zodat een rustpauze zeer welkom is.

21:38 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-12-08

2008

Kasterlee is alweer bijna 3 weken achter de rug, het jaareinde nadert zienderogen.

Dus tijd om 2008 te overzien: efkens m’n blogje van een jaar geleden bekeken wat m’n doelstellingen waren:

1) 2008 blessuurvrij doorgekomen

2) enkele marathons: het werden er 4.  2 wegmarathons :Antwerpen en Noorderkempen en 2 natuurmarathons: La Roche en Kasterlee

  Deze 4 werden alle vier een groot succes, de 3-uur grens werd tot 3keer toe net niet gehaald

3) 2 halve marathons: een kleine in Hoogstraten en een megaloop in Eindhoven

4) slechts 1 keer een 10 mijl gelopen

5) enkele stratenlopen variërend van 5-15km

 

Eigenlijk heel kort samen te vaten: op elke gelopen afstand werd dit jaar een nieuw pr gelopen.

Wat kan een loper nog meer verlangen?

 

Ondertussen blijven we gewoon verder trainen, vermits we in Kasterlee toch zo goed bezig waren probeer ik m’n conditie op peil te houden zodat ik tegen 11 januari m’n eerste Marathon van 2009 kan lopen in Genk. Als ik in Kasterlee ipv pas de laatste km te versnellen dit al een paar km eerder had gedaan was de muur van 3uur daar zelfs verbroken.

 

Ik hoop in Genk deze muur al te kunnen doorbreken zodat het jaar al niet meer stuk kan: het enige wat ik zelf in de hand heb is m’n training. Het is niet echt een vlak parcours, maar dat is geen belemmering. Het weer zal bepalend zijn of een PR erin zal zitten of we dit gewoon als een oefenmarathon beschouwen en we later in’t jaar herkansen.

 

Voor de rest staan er nog een 5 tal marathons op m’n verlanglijstje, een 20km van Brussel zou ook aangenaam zijn en de locale joggings zijn meegenomen snelheidstrainingen.

Hoofddoel blijft de marathon en het lichaam goed aanvoelen zodat we blessurevrij blijven.

14:38 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-11-08

een nieuw PR

Wie had gedacht dat uitgerekend in Kasterlee ik een nieuw pr zou lopen. Ik had dit stilletjes wel gehoopt maar wist ook dat het parcours zich niet echt leent tot superperstaties.

Het weer was ideaal, bewolkt 10-11°C, het parcours lag er heel goed bij (buiten de traditionele slechte stukken in't Koningsbos), M'n Garmin ingesteld op 4.16m/km en op de drankbusjes een andere tijd per km aangeduidt, rekening houdend met het parcours. Zo zou ik de eerste 11km had ik een tempo van 4.09km opgeschreven om dan van 12 tot 18 aan 4.25km te lopen, om vervolgens terug tussen de 4.09 en  4.16 te lopen. Dit lukte de eerste ronde perfect. De 2de ronde was het twijfelachtig of ditzelfde tempo kon herhaald worden, dus volgde ik wijselijk m'n Garmin en ik zou wel zien waar we uitkwamen.

Na 28 km, merkte ik dat ik de 4.16km niet meer kon volhouden en liep ik louter op gevoel verder zonder te kijken naar de machineriën. Ik had 1 voorligger op 200m lopen en ik zou proberen gelijke tred te houden, dit lukte aardig. Na de drankpost aan de Ark van Noe kreeg ik de indruk dat m'n voorligger wat moeilijk kreeg, dus voor mij de kans om bij te benen. Voordat we het bos indoken waren we zo goed als samen met daarbij nog een voorligger die moeite had met het tempo.

Na even samen gelopen te hebben, heb ik hen beiden gepasseerd (hopende dat dit de juiste keuze zou zijn), ik merkte dat ze mijn tempo toch niet konden aanhouden dus 2 concurenten minder. Het slijkerige parcours in het Koningsbos zorgde toch ervoor dat je goed moest zien waar je voeten te zetten om uitschuivers te vermijden, dan kwam de Hoge Mouw in aantocht , ging allemaal vrij vlot. Enkel de steile klimmen hebben we heel rustig gedaan (de eerste ronde ging het heel gezwind), om onnodig energieverbruik te vermijden. Eens de korte venijnige klim na de zandbak gedaan was, waren de mogelijke problemen achter de rug. De rest was maar kwestie van volhouden en tempohouden.

De laatste km hebben we de energiekraan nog eens opengedraaid en eruit geperst wat er nog aanwezig was want een blik op m'n chrono zei dat ik nog onder de 3.01 uur kon eindigen.

We vlogen de eindstreep door in 3 uur 52 seconden, moest zelf nog enkele passen terugzetten om m'n medaille in ontvangst te nemen.

EN INEENS DUWEN ZE DAN EEN MICROFOON ONDER UW NEUS EN VRAGEN ZE WAT JE EERSTE IMPRESSIE IS (of vroegen ze iets anders?)

m'n eerste antwoord dat eruit kwam was   "EEEUUUUHH"

zijn we blij met dit nieuwe PR?: jazeker, zeker op dit parcours maar de eindmeet lag toch weer een goei 100 meter dichter dan vorig jaar en vorig jaar was mijn afstand maar 41.9 km, maar we zullen ermaar vanuit gaan dat de afstand juist is zeker, want anders zou dit geen nieuwe pr zijn.

En om ons sportief weekend nog te beëindigen zijn we vanavond nog een wedstrijdje gaan boogschieten. Ondanks de eerdere inspanning had ik hier geen hinder van.

En nu rusten, en nadenken over de kalender van volgend jaar en zien waar juist we die 3 uur doorbreken

 

21:29 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

11-11-08

nog 5 dagen

Nog 2 trainingskes voor de boeg en we kunnen weeral gaan "vlammen": morgen nog een intervalleke en zaterdag warmlopen.

De voorbije 2 weken hebben we ons km-peil weer flink de hoogte ingejaagd: een week met in totaal 98 km gevolgd door 72km. Afgelopen zondag was de laatste lange duur(tempo)loop: bijna 22 km gelopen in 1h35, 80% onverhard met steile zanderige stukken (Lilse Bergen).

Alles louter op gevoel gelopen, vermits Garmin nog niet terug is van den dokter, enkel gelopen op bekende parcours, zodat de afstand toch nog gekend was.

Voor het geval de Garmin niet op tijd terug is, heb ik een plan B, een kennis kan haar GArmin voor 1 dagje missen zodat we de wedstrijd toch via het machientje tot een goed einde kunnen brengen.

We blijven in ons achterhoofd toch nog met de 3-uur gedachte rondlopen: toch vervelend dat dit mij telkens overkomt: een moeilijker parcours en dan toch die lat nog zo hoog willen houden. En toch zit er een klein smurfke in m'n achterhoofd dat zegt dat dit mogelijk moet zijn. Maar m'n gezond verstand zegt dan weer dat ik dit alles weer zal moeten bekopen de laatste 10km (zoals vorig jaar). Wie zal deze tweestrijd winnen: IK in ieder geval, we zien nog wel wat we effectief gaan doen.

Ondertussen zijn m'n loopschoenen al volledig ingelopen, met 226 km op de teller is 20-25% al eraf gelopen, dus ze gaan alleen nog maar achteruit terwijl ik vooruit loop.

21:42 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |