27-11-11

27 November, t'is voor niks marathon Geldrop

Vandaag m'n 7 de marathon gelopen dit jaar, en m'n 3de wedstrijd (+42km) deze maand.

Ik had al gehoord dat deze min of meer te vergelijken was met Kasterlee, maar dan veel meer onverhard.

Vandaag mocht ik zelf ondervinden of het parcours zwaar was.

Vrij snel na de start vormde er zich al een kopgroep met Ralf Preibisch en Frankie Leus. Ikzelf liep samen met Gert Mertens en Johan Watthy, samen vormde we de 1ste achtervolgers.  Iets later moest Johan lossen en liep ik samen met Gert. We hielden het tempo netjes onder de 4min17/km en waar het kon liepen we sneller. 

Na 5.5km moesten we tegen de wind opboksen, afwisselen deden we het kopwerk. Ik denk dat we allebei blij waren dat na 3km we de wind niet meer tegen hadden.

Iets na 9km konden we genieten van de harde rugwind zodat we het tempo konden opvoeren, iets later werd ons groepje verder uitgebreid en liepen we zo met z'n vieren.

Km 15 was weer een keerpunt zodat we de wind weer tegen hadden, ondertussen hadden we weer enkele bosstroken, dus de wind was doenbaar, maar het was wel telkens goed uitkijken voor boomwortels om valpartijen te vermijden.

Op km 19 moest ik het groepje lossen, lichte steken in m'n zij verhinderden me om m'n tempo te kunnen vasthouden. Het gat werd groter en groter, zodat ik op mezelf aangewezen was en dit tot de finish.

Halfweg kom ik door op ca 1u29min, nu nog zien dat ik de 2de helft niet te veel moet prijsgeven, wil ik onder de 3 u finishen.

Maar m'n zij verhindert me om het tempo terug op te trekken, de rondetijden gaan nu meer tussen 4.24 - 4.30. Gelukkig zijn er nog genoeg andere lopers (wedstrijd 30K)  voor mij zodat ik toch telkens iemand in het vizier heb.

Maar aan km 27.5 splits onze weg en zit ik weer helemaal alleen. Tot km 30 gaat alles nog goed, zowel het terrein als de wind zijn geen vijanden. Maar dit verandert en het tempo zakt verder, af en toe kan ik in de windvrije zones het tempo terug opkrikken.

Aan km 35, terug wind op kop, begint het te regenen. Ondertussen zit ik terug op de algemene omloop waar de 30K lopers ook terug zijn. Het afzien begint vorm te krijgen, gelukkig draait op km36 de weg en is de wind weg.

Van km 39 tot 41 zijn er meer lossere zandstroken en de strijdkracht om nog te knokken is weg. Gewoon rondmalen is de boodschap.

KM 41, eindelijk terug op de asfalt en we proberen nog een lichte tempoversnelling, ondertussen is het nog harder beginnen regenen.

Dan komt de finish in zicht en zit mijn wedstrijd en het afzien erop:  3 u 5 min 10 sec.  Al met al nog niet zo slecht op dit parcours, zeker als je meer dan de helft van het terrein en voornamelijk het zwaarste gedeelte (laaste 12km) alleen moest knokken.

Na aankomst nog even met Ralf Preibisch gesproken die 2de werd in 2u56min.., en dan zo snel mogelijk naar huis !

22:03 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-11-11

13/11 marathon Kasterlee

Vanaf dit jaar zou de marathon een ander parcours volgen, richting Retie naar het Prinsenpark en dan zuidwaarts richting Geel Ten Aard. Geen gewroet meer in de Hoge Mauw L .

Het was behoorlijk fris, een korte broek, lange kousen, singlet en dun truitje zouden m’n loopoutfit vormen bij vertrek, op km 17 ging dit truitje ook uit.

Bij de start enkele bekenden, Ralf Preibisch en Frankie Leus, zij zijn te snel voor mij.

De start verliep vlot, direct een lekker tempo, af en toe wat afremmen om niet te snel te gaan. De eerste 1.5km was licht heuvelend. Na een dikke 2km m’n hartslagband, die afgezakt was, naar m’n fanclub gegooid. Iets later begon dan de eerste onverharde strook, en ik kreeg gezelschap van m’n dorpsgenoot Benny Keupens. Samen hingen we de kletskous uit, ondertussen niet vergeten tempo te houden.

Aan de drankpost van 10km raakte ik een voorligger die ineens afremde om te kunnen drinken, bijna lag ik op de grond.  Iets later versnel ik een beetje zodat Benny moet afhaken.

Op km 15 een lastige zandstrook, iedereen probeerde een hardere ondergrond te vinden maar dat was niet evident, dus meestal dan toch maar voortploegen door het zware zand.

Km 17 stond m’n fanclub weer te wachten en konden ze m’n truitje opvangen, ondertussen liep ik in 18de positie. De laatste 2km van de ronde moesten we weer een lichte helling trotseren, zou dit de 2de helft ook nog zo vlot gaan?

De 2de ronde was het ineens veel rustiger, minder voorliggers maar voornamelijk minder toeschouwers.

Km 24 kreeg ik even gezelschap van m’n voorligger, die z’n drankflesje had laten vallen. Samen liepen we enkel km’s samen totdat hij ofwel begon te versnellen ofwel ik het tempo niet kon volhouden, ik zou hem nog in m’n vizier houden tot km39.5.

Km 30 kon ik opschuiven naar 17de positie, 2km verder naar 15de positie. De lastige zandstrook kon ik redelijk vlot doorsteken, ik was wel blij dat deze nu achter mij lag. De laatste 6 km gaven nauwelijks nog problemen.

Km 39.5 kon ik dan eindelijk m’n haas bijbenen en zelf doortrekken. M’n haas kon nog even mee volgens langs de AA, maar daarna hoorde ik dat hij moest lossen.  Hiervan profiteerde ik en begon m’n eindversnelling in te zetten. Nog even knokken om de lichte helling op te gaan en blijven doorgaan tot het einde en kon zo een eindtijd neerzetten van 2u 58min 21sec netto, daarmee 14de totaal en 5de M40.

Blij dat ik toch nog iets onder de 3uur binnenkwam.   Waarschijnlijk had ik nu de 50km nog beter kunnen verteren dan vorige week.

Bij aankomst nog even napraten met andere lopers, dan genieten van m’n Spaghetti  en de Leffe , dan wat warmte opgezocht.

’s Avond nog een wedstrijdje boogschieten met toch nog een score van 327/360 en dan nog de auto naar de garage gebracht voor onderhoud zodat ik nog gezellig naar huis kon fietsen, ca 15km, kortom een sportieve dag.

13:08 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-11-11

6 november 2011 - 50km Bottrop

Het was vroeg opstaan, net voor half 6 uit bed om alles verder klaar te maken en te ontbijten

Om 6u20 vertrok ik, maar de auto was maar amper van de oprit of ik wist dat ik nog iets belangrijks vergeten was: m'n loopschoenen, gelukkig dat ik er op tijd aan dacht.

Op m'n gemakske begon ik m'n rit om net voor 8 uur op de parking aan te komen, ruimschoots op tijd!
M'n startnummer afgehaald, sanitaire stop, omkleden en dan wachten tot het 9uur werd. Net voor de start nog gauw enkele cuplopers gezien en gesproken.

M'n doel was om deze 50km rond te krijgen tussen 3u30min en max. 3u40min, afhankelijk van de fitheid en de toestand van het parcours. Het weer was al in ons voordeel: ideale temperatuur tussen 8 - 12 graden, licht bewolkt overgaand in zonnig herfstweer.

Net na de start merkte ik dat m'n heupgordel met de 4 busjes drinken  voor problemen zouden zorgen, na amper 100-200m was ik al een busje kwijt doordat de rekker de slap was. En telkens ging de gordel omhoog door het gewip van het 3de busje. Dus om de 3 a 500 meter telkens de gordel op z'n plaats zetten, tot vervelens toe.

Ondertussen bleven we lekker doorlopen, genietend van de mooie omgeving. Al snel had ik door dat het een vrij eenzame wedstrijd zou worden. Ik zat blijkbaar vrij dichtbij de kopgroep. Op een gegeven moment hoor ik dat m'n 3de busje viel, dus vlug gestopt om deze terug op te raken zodat ik zeker niet te weinig drank zou hebben. 

Kort daarna sluit ik me aan wij Johan Watthy, samen trotseren we het vals plat, maar na een paar km hoor ik dat hij moet lossen en is het ieder voor zich.

Na 15km heb ik m'n voorligger bijgebeend, maar na 2km moet ook hij lossen. Dan is het mijn beurt om ingehaald te worden door een jongere atleet die er flink de pas in zet. Ik kan hem wel van op een afstand blijven volgen. De laatste 6km van de eerste rond krijgen we plots gezelschap van de 10km lopers. Ineens is het superdruk op het parcours, Gelukkig kan ik me overal netjes tussen wringen zodat ik er niet echt last van ondervindt.

Na bijna 24km zie ik de eerst loper die z'n 2de ronde is begonnen en tot m'n verbazing loop ik dan in 6de positie.

Aan het keerpunt (ik passeer 25km in 1u45min ..sec)  staan een massa mensen die allemaal enthousiast supporteren, geeft een enorme boost.

Zo loop ik de eerste km's tegen 4.05min/km, ondertussen is het even wurmen tegen de stroom in todat de splitsing voorbij zijn en dan is het weer de eenzame loper uithangen.

Tot km 35 gaat alles nog vlot, maar de verschillende stroken vals plat beginnen toch al sporen na te laten, het tempo zakt wat. Na 38km las ik af en toe toch een korte wandelpauze in, vermoeidheid maar vooral knagende pijn in m'n zij beletten me om door te lopen. Ik kan wel telkens vrij snel m'n tempo terug vinden maar de strijd is nog lang. En zo verlies ik beetje bij beetje kostbare tijd/voorsprong.

De laatste korte klim op 1.5km van de finish wordt ik plots ingehaald door Johan Watthy die blijkbaar nog heel fris is. Ik probeer nog aan te pikken maar merk al snel dat hij te snel is. De pijn in m'n zij verbijtend probeer ik het tempo nog wat op te schroeven maar zonder veel succes.

Met een laatste krachtinspanning nog een kleine versnelling de laatste 100m om dan als 7de te mogen finishen in een tijd dan 3u 36 min 53 seconden, en 2e in klasse M40.

Supercontent met deze tijd ga ik vlug naar Johan Watthy om hem te feliciteren, zijn 2de ronde was evensnel als z'n eerste.  Daarna de andere ultralopers ook nog gefelicitteerd zoals Gert Mertens (met nieuw PR) en Ralf Preibisch...

23:49 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-09-11

Beekse Marathon 18/09/2011

De marathon vandaag zou ik onder de 3 uur lopen, hoe dan ook, ik voelde me er klaar voor.

Met in m'n gedachte een doel van ca. 2u 55 m voor ogen begon ik de marathon.

Ik had me niet vooraan gezet vermits er een gezamelijke start was van de 5 , 10, 21.1, 30 en 42.2 km.
Dus was het te verwachten dat de eerste 300 m het een beetje slalommen was om de "tragere" lopers te passeren.

Zo passeerde ik ook Lucien Taelman en Gert Mertens, ik had een tempo voor ogen van 4.05 à 4.10min/km. De wind was duidelijk voelbaar in de vlakte. De 1ste ronde van 5km ging voorbij zonder problemen, de 2de ronde van 16.1km begon ik als eenzame loper.  Een groepje van 8-10man liep voor mij, maar was te ver vooruit om er naartoe te lopen - zeker met de wind.

Na 11km werd ik ingehaald door Gert Mertens en Kurt Bomeré , samen liepen we verder, afwisselend koptrekkend om de wind te trotseren. Op het onverhard gedeelte liet ik het koptrekken over aan de anderen.
Ik liep al een tijdje met een ietwat ongemakkelijk gevoel in m'n maagstreek, ik probeerde dit te verhelpen door minder frequent te drinken en niet teveel in het rood te lopen.

Aan de drankpost in de buurt van km16 moest Gert even lossen vanwege een sanitaire stop, het moment om terug kop te trekken.  Ik probeerde m'n tempo zo strak mogelijk te houden (ca. 14,5km/u).

De 2de ronde (dus halve marathon ) kwamen we door net onder de 1u 28min, een tijd onder de 3 uur zat er zeker in, kwestie van vol de houden

De 3de ronde hadden we een langere strook tegen de wind in, hier was het echt knokken om het tempo vast te kunnen houden, ik zorgde voor het nodige kopwerk. Het leuke aan deze ronde was dat de laatste 2,5km de wind voornamelijk in de rug zat.

De 4de ronde was een dikke 3km langer dan de 3de ronde, iet langer langs de grote weg - dus meer tegenwind.
Na 1km liep ik nog alleen (Kurt had aangegeven dat ik me niet moest inhouden) , dus alleen knokken tegen de wind en de vermoeidheid.

Km 37 , met een keerpunt (dus even van 0 vertrekken)was de moeilijkste, de vermoeidheid begon door te wegen gecombineerd met lichte steken in de zij. Allemaal nog goed uit te houden.

Km 38 werd weer aangenamer, ik begon mensen te dubbelen zodat ik telkens een voorligger had om naartoe te lopen. Ik kon m'n tempo van 14.5km/u blijven volhouden en de laatste 400 m nog een versnelling plaatsen zodat niemand mij nog kon inhalen.

En dan als 3 de mogen eindigen, dus minstens een podiumplaats voelt altijd nog net iets beter aan.

2u 56m 28s 

 

 

 

21:09 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-07-11

Noorderkempen marathon 2 juli

Doelstelling van deze marathon was nog eens onder de 3 uur te duiken,  slechts 6 dagen na Schimmert en met de huidige conditie leek me dit zeker haalbaar.

Temperatuur was ideaal, enkel een strak NO wind zorgde voor een fris gevoel.

De eerste km was het wat aftasten tegen welk tempo ik zou lopen, het liep allemaal zeer vlot, dus koos ik voor een tempo van rond de 15km/u.

Ik probeerde dit zo lang mogelijk vol te  houden en met wat geluk kon er misschien wel een nieuw PR uit komen.

 

Ik zat vrij ver van voren in de race, met een voorligger op 300m en de eerste achtervolger op 200m. De eerste onverharde strook op km 11/12 verliep zonder problemen, ook de zone aan de kolonie van Merksplas richting Den Hout verliep goed.

 

Op km 17 kreeg ik wat krampen in m’n nek, waarschijnlijk het gevolg van de koude wind op een bezwete nek.  Toch wel een onprettig gevoel bij het lopen.

Na 18.5km kreeg ik gezelschap van m’n vrouwtje, zij ging me vanaf dit punt tot de finish met de fiets begeleiden.

 

De passage aan Den Hout was gezellig, enkele bekenden gezien en het tempo zat nog goed.  Halfweg kwam door in 1u24 ‘ een realistisch tijd voor een nieuw PR.

Ondertussen was m’n achterligger me al op de hielen genaderd. Misschien konden we samen de 2de helft wel aanvatten. 

 

Het onverharde gedeelte naar Malle zorgde dat m’n loopmakker toch net iets sneller vooruitkwam, de eerste tekenen van vermoeidheid. Het tempo zakte naar 4.07min/km.

Vanaf km 28 zakte dit nog verder tot 4.17min/km en vanaf km 32 was het knokken om nog aan 4.28min/km te komen.

 

Op 36km, was het helemaal over en moest ik een 1ste keer even wandelen. Na 100m terug gestart om 2km verder weer 100m te wandelen en een laatste maal op 3km van de finish.

Het tempo ging verder bergaf richting 4.50min/km.

 

Het bordje van 42km kwam in beeld,  ruim 500m voor de eigenlijke finish. Ik werd voorbijgesneld door 2 achtervolgers die nog onder de 3uur zouden eindigen.

Ikzelf kon dit net niet waarmaken: 3 u 00 min 10 sec. en helemaal leeg.

 

Ondanks deze kleine teleurstelling was ik toch nog 9de en 1ste in mijn klasse M40.

 

Het verval was dus zeer groot het laatste uur, ik had waarschijnlijk onderweg wat meer moeten eten of suikers bijnemen maar ik had onderweg regelmatig last van oprispingen wat extra inname ook al verhindert. 

M’n gemiddelde hartslag lag zelfs laag : 148bpm, zelfs in de snelle eerste helft kwam hij niet boven de 155bpm.

 

Hiermee eindigt het loopseizoen voor de zomer met in de laatste 6 weken,  3 marathons en 1 ultra en telkens in de prijzen .

 

Nu gas terugnemen en volop genieten van de vakantie

16:51 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-06-11

Child Learn Marathon – Schimmert

Vanwege het goede weer dat voorspelt werd, is heel het gezin meegegaan.  Tegen 10 voor 11 kwamen we aan in. Na afhaling borstnummer met enkele lopers gaan babbelen.  Het thuisfront zou me aanmoedigen en enkele foto’s nemen. Zij hadden zich 50m voor de drankpost gezet.

Vanaf de start zat ik al vrij snel mee van voren, 2 halve marathonners namen de kop gevolgd door Franky.  Ikzelf liep samen met een andere halve marathonner (Maarten Brummans) in 5/6de positie. Franky nam vrij snel de eerste positie over en z’n voorsprong  groeide.  Ik nam me voor om zeker niet sneller dan 15km/u te lopen omdat de hellingen nog moesten komen. De eerste zware helling (met toch veel modder) kwamen we goed door.  Daarna even kans om wat te recupereren om daarna weer voluit te gaan in de afdaling. De drankpost aan km4 stond ietwat ongelukkig,  halverwege een helling dus het ritme gebroken. Dan volgde een glooiend landschap, niet al te zwaar maar toch wel vervelend.

Op ca. 5.5km was er even paniek, onze voorliggers (2 halve marathonners) stonden daar besluiteloos te kijken waar ze naartoe moesten, de seingever hoorde het in Keulen donderen toen we vroegen welke van de 2 wegen we moesten volgen aan de splitsing, we kozen rechts en na de helling zagen we in de verte het bordje van  6km en toen wisten we dat we goed zaten. Maarten en ik namen de leiding over en bleken daardoor aan kop van de wedstrijd te liggen.

Na 2.5km van de 2de ronde werden we plots voorbijgestoken door Franky en Dirk,  zij bleken aan de splitsing de linkse afslag genomen te hebben. Al snel zorgden zij voor een grote kloof. Ik geloof dat Gert Mertens  ons rond dezelfde periode voorbijstak

Bij de 2de passage zagen we de klok 58min.. aangeven en liep ik 4de positie van de marathon, Maarten bleef gezellig en veilig aan kop zitten.

De 3de ronde ging even vlot als de vorige,  maar in de 2de helft zag ik dat Franky niet meer aan kop liep en dat z’n voorsprong wegebde, iets voor de splitsing liepen we hem voorbij. Ik moedigde hem nog aan maar hij zat diep. De laatste km van Maarten was aangebroken, kapot maar zeer tevreden kon hij z’n wedstrijd als 1ste eindigen. De 2de helft moest ik het alleen zien te klaren.

In de 4de ronde ging dit nog redelijk, alhoewel de zon al meer voelbaar was, bij doorkomst zat ik op 1u59min.

De 5de ronde was het klimmen lastiger, en de zon nog meer aanwezig,  het tempo strak houden bleek een zware opgave, zeker helemaal alleen, dus gaf ik wat toe vermits ik toch al geruime tijd veilig in 3de positie liep. Na 5 ronden zat ik aan 2u31min,  ze riepen nog wel dat een sub 3uur nog mogelijk zou zijn, maar ik wist beter.

De laatste ronde was het nog meer tanden bijten, de zware helling werd me “even” teveel en ik besloot om het steilste stuk te wandelen zodat ik minder verhit m’n tocht verder kon zetten.

Aan de drankpost  halverwege, mezelf voor de laatste keer nog wat nat gemaakt en de laatste keer wat gewandeld om er dan zo goed als kon er nog tegenaan te gaan.

Ik was dan ook verbaasd dat ik net voorbij de 41ste km  Dirk kon inhalen,  hij bleek helemaal op te zijn. En zo kon ik met een “geforceerde?” lach op het gezicht m’n tocht naar de finish verderzetten om zo als 2de te eindigen.  Een dikke 6minuten na Gert Mertens.

En de tijd…  3U 2MIN 56SEC  , heb op het einde toch nog wat versneld om de klok onder de 3 u 3min te houden.

Misschien dat een sub 3 uur er wel had ingezeten als ik een loopmakker gehad had, helemaal alleen ten strijde trekken is en blijft een zware uitdaging.

16:58 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-06-11

wedstrijd lopen op gevoel

Dat overkwam me gisteren.

Ik had me ingeschreven voor de 10km van Hoogstraten, alles lag van te voren netjes klaar. Tenminste dat dacht ik, bij aankomst in Hoogstraten bleek dat ik m'n Garmin en borstband niet bij had.  Tja, dan maar zonder zeker Stoer

Even losgelopen als opwarming en dan ongveer op 4m van de startlijn opgesteld, de verwachtingen lagen ook niet al te hoog en een hoop lopers liepen er zowiezo een officieuze 5km wedstrijd, dus zij mochten ook plaats hebben.

De start verliep in 2 fasen, het startschot klonk ongeveer 5seconden nadat de eersten al vertrokken waren, en blijkbaar stonder er ook "tragere" lopers mee van voren want ik moest de eerste 2honderd meter toch slalommen.

Het was even aanvoelen welk tempo ik moest lopen, ik had iemand in't oog die ongeveer 15km zou lopen en dacht eerst deze te volgen , maar ben dan maar snel m'n eigen gevoel gevolgd en ben iets gaan versnellen in de hoop dat me dit niet zuur zou opbreken.

Geleidelijkaan bleek ik toch verder te kunnen doorschuiven, en bij de doortocht zag ik dat ik de 5km had afgelegd in 18min 10 sec.  Dit verrastte me toch wel, had helemaal niet het gevoel zo snel te lopen, nu was het kwestie van volhouden vermits het deelnemersveld toch aardig uigedund was. 

Ik probeerde zo goed ik kon m'n tempo vol te houden, en stilletjes aan kon ik een enkeling inhalen. Sommigen onder hen probeerden noch aan te sluiten maar de meesten moesten me laten gaan,  ik was ofwel te sterk of zij konden niet langer.

Na de laatste drankpost was het stilletjes aan tijd om proberen het tempo verder op te drijven, met nog ca.800m te gaan moest dit wel lukken.  Ik probeerde hierbij nog een voorligger in te halen en schijnbaar bleek dit ook nog te lukken, maar in de laatste rechte lijn naar de finish zag ik dat zijn versnelling (de man was bijna 1 kop groter dan ik) toch ietsje hoger was. Dus was het alleen nog maar lopen voor een nieuwe PR.

En die kwam er natuurlijk: 36min 27 sec,  ofwel 50sec sneller dan vorig jaar.

Ik was meer dan tevreden, in mijn leeftijdsklasse M40, zelfs 3de.

Het was helemaal niet de bedoeling om naar een nieuwe PR te lopen, zeker met de marathon nu zondag , ik wilde enkel sneller zijn dan 39min. Maar toen ik halverwege mijn tijd zag, kon ik niet anders dan gewoon verder te doen en dit zonder al te diep te moeten gaan. 

18:12 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |