17-04-11

Marathon Antwerpen

Vandaag m'n eerste "officiele" marathon gelopen dit jaar, na Stein had ik 5 weken de tijd om te herstellen van de inspanning en aan m'n snelheid te werken.

Herstellen deden door 3 looploze dagen in te lassen na Stein zodat de spieren en gewrichten even konden recupereren, anderzijds waren de extra lange duurlopen van +36km afgelast. 

Anderzijds probeerde ik geleidelijk aan wat tempo trainingen in te lassen, uiteindelijk slechts 2 echte tempotrainingen gedaan: 12 km en 21 km tegen 15km/u, de rest was meestal wisselend tempo, de hoofdbrok lag dus nog op uithouding.

Dus m'n verwachting voor Antwerpen was om er een PR te lopen, en liefst richting 2u50. Misschien wat hoog gegrepen, maar m'n conditie was goed genoeg.

De eerste km's gingen zoals verwacht iets te snel, maar doenbaar. De afdaling in de konijnenpijp zorgde al voor een flink ritme om daarna aan de klim te beginnen, de laatste 400m achter een groepje blijven hangen om zo mezelf maar te verplichten niet te snel te gaan, want er moesten nog vele km's komen.

Tot halverwege kon ik m'n tempo op 15-15.2km/u vasthouden, alhoewel het op het einde al iets minder vlot ging. Deze eerste helft kon ik afklokken op ongeveer 1u24'20". Nu kwam het zwaardere stuk, tot km 36 zakte het tempo af naar 14,5km/u, dus een pr zat er al dik in, nu nog zo lang mogelijk de +14km/u volhouden en ik was tevreden. Op km39 kreeg ik dan toch even op kleine opdoffer, een lichte helling, een kasseistrook en het was vechten om niet af te geven. Gelukkig was het einde in zicht, een terug aan de kaaien werd begon m'n voorliggers lichtjes te versnellen, dus voor mij ook een teken om te volgen om dan de laatste km er alles nog uit te persen.

Vanaf de 9de km tot de 29ste km had niemand mij ingehaald, na 29km tot de finish schat ik dat er mij 3 à 5 voorbijgesneld zijn, ondertussen had ik hier en daar al lopers opgepikt om later weer achtermij te laten. De laatste kasseistrook aan de finish belette mij om m'n laatste voorligger nog te kunnen inpakken, maar dat deed er niet meer toe. De klok aan de eindmeet gaf aan dat ik na 42,195km kon afklokken op

ca. 2uur 51 min 15 sec.

Met deze tijd was m'n pr op de marathon met maar liefst 3,5 minuut verbeterd !!

Moe, maar blij kon ik m'n ouders, schoonouders maar vooral m'n vrouwtje omhelzen, ook zij hadden veel moeite gedaan om mij op diverse plaatsen aan te moedigen.  M'n vrouwtje had zelfs heel Antwerpen per tram/metro bezocht met soms een gevecht tegen de tijd om mij nog tijdig te kunnen zien.

Achteraf gezien zag ik er nog vrij fit uit aan de finish, ik was nog niet doodop en recupereerde al vrij snel. Weinig last van spieren of gewrichten. Dus ofwel was ik in zeer goede conditie ofwel had er nog meer ingezeten.

Ik denk waarschijnlijk een combinatie van de 2,  de vooropgestelde tijd van 2u50 had erin gezeten als ik onderweg geen last van steken gehad had, al vrij vroeg in de wedstrijd kwam er al wat lichte zure oprispingen, bij de bevoorrading dan maar water genomen en af en toe van m'n eigen drank (1/3 fruitsap 2/3 water).  Maar rond km 28-29 begon er ook een zeurderige pijn in m'n zij te komen wat resulteerde in een tempodaling. Het was een evenwicht zoeken tussen draagbare pijn en niet te traag te lopen, het laatste wat ik wilde was moeten stoppen en eventueel moeten overgeven.

En nu, even rusten en daarna terug erin komen, een volgende doelstelling zoeken (ultraloop of marathon) of anders gezegd lang rondmalen of tempolopen.

 

 

21:05 Gepost door Wim | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Gefeliciteerd met je schitterende PR!!

Gepost door: Tiny | 17-04-11

De commentaren zijn gesloten.