08-07-10

verslag 15de marathon

Afgelopen zaterdag m'n 15de marathon gelopen.

Na veel twijfels ivm het weer, heb ik me dan op de valreep toch (voor)ingeschreven voor deze wedstrijd.

Zaterdagvoormiddag was het nog echt zomerweer, de warme lucht en de zon zorgden voor een hete 29°C. Echt fit voelde ik me niet, zeker niet met dit weer, de nachtrust is toch anders dan bij koeler weer. Kort na de middag me dan even in de zetel gevleid om de oogjes wat dicht te doen, ondertussen passeerde de aangekondigde onweerszone met een paar druppels regen zodat de temperatuur vrij snel daalde naar een confortabele 23°C.

Om kwart na 4 vertrok ik samen met Christine naar de startplaats, zij zou me met de fiets begeleiden en me van drank voorzien.

Ik had me op de 2de lijn geplaatst bij de start zodat we vlot konden vertrekken. Langs m'n zij stond Geert Stijnen die er z'n km's kwam afmalen met de rem erop, als ultraloper primeren de km's eenmaal boven de snelheid.

De eerste km' ging hard (te hard), tegen 15km/u, dus hoog tijd om de rem geleidelijk aan op te trekken, de 2de km zwakten we af naar 14.2 - 14.5km/u.

Na 7km tegen dit tempo te lopen kwamen in Hoogstraten aan, ondertussen een korte opfrissing gekregen vanuit de wolken (zalig !). Ondertussen af en toe kop getrokken in ons groepje en getracht het tempo strak te houden.

Na Hoogstraten liepen we richting Wortel en was de groep uiteengevallen en liepen we in een uitgerokken lint verder. In het eerste onverharde stuk voelde ik een achterligger naderbij komen en ik liet hem betijen, de tocht zou nog lang genoeg zijn.

Vervolgens liepen we richting Merksplas met ook hier een lang onverhard stuk gevolgd en zo kwamen we bij de 2de wisselzone. Het tempo bleef gehandhaafd aan 14.1-14.2km/u en alles ging nog vlot.

Zo liepen we naar de 3de wissel in Beerse-Den Hout (zo goed als onze thuisbasis) en ik voelde me nog goed genoeg om aan een dikke 14km/u te lopen.

Ondertussen draaide de weg richting Malle en zouden we een lang recht stuk hebben met voldoende afwisseling in panorama en vermits dit m'n eigen regio was kende ik de weg als m'n broekzak.

Op dit stuk kon ik de persoon die me eerder voorbijgesneld was terug achter mij laten en met ook hier weer een mooie ( soms veel los zand) onverharde strook naderden we Oostmalle.

De 4de wisselzone passeerde ik nog vlot maar het tempo en de vermoeidheid begon stilletjes aan z'n tol op te eisen. M'n volgende voorligger had blijkbaar ook last, een 2-tal km zat ik op z'n hielen en zakte m'n tempo om wat te recupereren.

Samen snelden we een gesneuvelde voorbij, en eens op de baan naar St Lenaarts kwamen probeerde ik m'n tempo weer wat op te drijven en daardoor liep ik terug alleen. Ondertussen was ik al aardig de km's aan het aftellen.

De laatste wisselzone in St Lenaarts nog een stukje banaan gepakt en m'n moed bijeengeraapt om de laatste 6 km te doorworstelen. Ondertussen enkele halve marathonners gepasseerd om zelf ook gepasseerd te worden door estafettelopers.

Het tempo was ondertussen al gezakt naar een dikke  13 km/u. Uiteindelijk had ik dan een andere marathonloper in het vizier, ik kwam heeeel stilletjes aan dichterbij, een pluspunt om de laatste 2km nog proberen te versnellen.

En dan passeerde het bordje van de 42km en perste ik mezelf nog verder leeg, maar de achterstand op m'n voorligger was te groot om deze nog voorbij te snellen.

Met een geposeerde glimlach naar de finishcamera finishte ik in 3u 3min 22 sec.

Geen supertijd en ook nog een dikke 2min trager dan m'n vorige deelname van 2 jaar geleden, maar m'n einddoel om rond de 3 uur te finishen met dit weer was dit meer dan genoeg voor mij.

Als ik echt tot m'n uiterste gegaan had, was ik zeker onder de 3uur gekomen maar misschien met meer risico om mezelf op te blazen want 21-23°C blijft tamelijk warm (voor mij dan) om optimaal te presteren.

M'n gemiddelde hartslag was slechts 150 bpm tegenover 157 in Antwerpen waar ik ruim onder de 3 uur zat.

Na de finish was ik al snel terug de oude, zeker na wat drinken, een deugddoende massage en bij thuiskomst een lekkere douche en een warm bord spaghetti.

Ondertussen de loopschoenen wat rust gegeven, even tijd om meer te recuperen en de hitte te vermijden.

Volgende Marathon: half september ofwel  Brussel in oktober

22:16 Gepost door Wim in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Puik Je blijft op niveau presteren, goede doorgedreven training zou ik zeggen. Al plannen voor een volgende ultra?

Gepost door: Michael | 09-07-10

De commentaren zijn gesloten.